Εφιάλτης στον Έβρο από το 2000 και μετά… Έκλεισε το 63% μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της αποβιομηχάνισης του Έβρου. Ο νομός μας κατέχει την αρνητική πρώτη θέση σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αναφορικά με τα λουκέτα που μπήκαν από το 2000 ως σήμερα σε Ανώνυμες Εταιρείες και Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης.

Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ Αθανάσιος Σαββάκης κατά τη διάρκεια του Thessaloniki Summit 2017, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου, βιώσιμη βιομηχανική πολιτική και παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές αλλά και η ξεχασμένη βόρεια Ελλάδα, γιατί αφήσαμε την βιομηχανία και την βιοτεχνία στο έλεος του ανταγωνισμού», υπογράμμισε ο κ.Σαββάκης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την καταγραφή που κάνει ο ΣΒΒΕ σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στις 20 περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας και τα οποία παρουσίασε ο κ.Σαββάκης δείχνουν την έκταση της αποβιομηχάνισης και του προβλήματος, παρότι η καταγραφή αφορά μόνο Ανώνυμες Εταιρείες και ΕΠΕ.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Τα στοιχεία

Τα ποσοστά των λουκέτων που έχουν μπει σε επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2000 και που ιδρύθηκαν ενδιάμεσα τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, είναι πραγματικά απογοητευτικά:

-Στον Έβρο έχουν κλείσει το 63% των μεταποιητικών ΑΕ και ΕΠΕ.

-Στο Κιλκίς έχουν μείνει λιγότερες από το 50% των επιχειρήσεων, ενώ η μοναδική αυτοδιοικούμενη βιομηχανική περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, φθίνει καθημερινά.

-Στη Ροδόπη έκλεισε το 34% των επιχειρήσεων.

–Στα Γιάννενα έβαλε λουκέτο περισσότερο από το 20%, των επιχειρήσεων, συγκεκριμένα 22%.

–Στην Καστοριά έκλεισε επίσης το 21% των επιχειρήσεων, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το πλήθος των εργαστηρίων γούνας της περιοχής, τα οποία είτε έκλεισαν, είτε βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και λειτουργική κατάσταση.

-Στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, λειτουργεί περίπου το 70% των επιχειρήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.