Εφημερίδα των Συντακτών: Δεν τελειώνουν τα σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο

Άρθρο καταπέλτη για σκάνδαλα στο Δημοκρίτειο και παρατυπίες δημοσίευσε χθες η εφημερίδα των Συντακτών. Το άρθρο που υπογράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος αναφέρει ότι η Σύγκλητος είναι έκθετη καθώς δεν προχωρά στις κινήσεις που πρέπει για να παραπέμψει μέλη ΔΕΠ στο ανώτατο πειθαρχικό.

Πρόκειται για διώξεις των μελών της προηγούμενης Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που με τις πράξεις τους φέρεται να προκάλεσαν ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο

Αναλυτικά το άρθρο της εφημερίδας

Δεν τελειώνουν τα σκάνδαλα και οι παρατυπίες στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εκθετη είναι η Σύγκλητος, το πρυτανικό συμβούλιο και η νυν διοίκηση του Δημοκριτείου καθώς δεν έχουν λάβει ως όφειλαν την απόφαση να παραπέμψουν στο ανώτατο πειθαρχικό των μελών ΔΕΠ τα δέκα μέλη του Πανεπιστημίου τα οποία διώκονται για απιστία και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος. Επιπλέον, δεν έχουν εξαιρέσει τους διωκόμενους από διοικητικές πράξεις που παραβιάζουν την αρχή της αμεροληψίας.

Πρόκειται για διώξεις των μελών της προηγούμενης Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), που με τις πράξεις τους φέρεται να προκάλεσαν ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, καθώς αποφάσισαν την οριστική αναστολή δύο ερευνητικών προγραμμάτων (τα μεγαλύτερα που πήρε ποτέ το ΔΠΘ) με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βασίλη Τσαουσίδη και τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέλη αυτά ασκούν σήμερα διοικητικές αρμοδιότητες νευραλγικής σημασίας. Πρόκειται επίσης και για τρεις καθηγητές που επέλεξε η διοίκηση Α. Καραμπίνη ώστε να συντάξουν σχετικό πόρισμα το οποίο περιέχει, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» πολύ πριν ασχοληθεί με το ζήτημα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Είχαμε αποκαλύψει τις δεκάδες ανυπόστατες και συκοφαντικές επιστολές προς τα μέλη ΔΕΠ, τις αλλεπάλληλες ΕΔΕ εναντίον ακαδημαϊκών σε μια εποχή που καθηγητές παραπέμπονταν για φαιδρούς λόγους στο πειθαρχικό, χρηματικές ποινές και στερήσεις μισθών επιβάλλονταν στους διαφωνούντες, λογαριασμοί δεσμεύονταν και άνθρωποι στέλνονταν στους τοπικούς εισαγγελείς.

Σήμερα, και ενώ η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, το ίδιο το Πανεπιστήμιο δεν έχει λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε καίρια πόστα (π.χ. Επιτροπή Ερευνών) ακαδημαϊκοί οι οποίοι διώκονται ακριβώς για τις ενέργειές τους σχετικά με τα οικονομικά του Πανεπιστημίου.

Απευθυνθήκαμε στον νυν πρύτανη Αλ. Πολυχρονίδη, ρωτώντας τον για τον λόγο της καθυστέρησης, η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, συνιστά ειδικό πειθαρχικό αδίκημα – της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος.

«Περιμένουμε να ενημερωθούμε πλήρως. Ακολουθούμε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα και θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται. Αν χρειαστεί, θα παραπέμψω ακόμα και τον εαυτό μου στα πλαίσια της διαφάνειας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Α. Πολυχρονίδης.

Ο τελευταίος ήταν μέλος της Συγκλήτου που ενέκρινε τις παύσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ως εκ τούτου βάσει της αρχής της αμεροληψίας θα έπρεπε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία.

Το ζήτημα πλέον οδηγείται στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τις παραπομπές στο πειθαρχικό των 10 καθηγητών. Απαντώντας σε ερώτημα της «Εφ.Συν.», ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου επισήμανε πως πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου είναι η διαφύλαξη του κύρους του δημόσιου πανεπιστημίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως, αν το ΔΠΘ δεν λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, το υπουργείο θα κινηθεί αναλόγως.

«Οι όποιες παράνομες πράξεις εντοπίζονται από τα ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και τον πρώην πρύτανη κ. Καραμπίνη, αντιμετωπίστηκαν και θα αντιμετωπίζονται και στο μέλλον από το υπουργείο, με την ίδια αποφασιστικότητα και αυστηρότητα. Εξάλλου οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν την ορθότητα των αποφάσεων που έλαβε το υπουργείο.

Το υπουργείο μελετά με προσοχή και νηφαλιότητα όσα συμβαίνουν στο Δημοκρίτειο και θα πράξει, εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του και σε εύλογο χρόνο, ό,τι χρειαστεί για να εξασφαλιστεί το κύρος του Πανεπιστημίου και η νομιμότητα. Η πλήρης διαφάνεια και η τήρηση της νομιμότητας από τις πρυτανικές αρχές αποτελούν υποχρεώσεις που για το υπουργείο είναι και αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες», υπογράμμισε στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γαβρόγλου.