ΕΦΚΑ / Νέο φιάσκο με τις συντάξεις χηρείας

Ο Χατζηδάκης είτε είπε ψέματα για τις συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στο ΝΑΤ είτε δεν ελέγχει τις υπηρεσίες του υπουργείου και τον ΕΦΚΑ

Είπε συνειδητά ψέματα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης για τις συντάξεις χηρείας που εκκρεμούν στο ΝΑΤ ή δεν ελέγχει τις υπηρεσίες του υπουργείου, τον ΕΦΚΑ και τον πρόεδρο του ΝΑΤ; Αν πιστέψουμε τα όσα καταμαρτυρεί η διευθύντρια της Β’ Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ στον Πειραιά, μπορεί να ισχύουν και τα δύο!

Την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας στον προσωπικό του λογαριασμό έκανε λόγο για γραφειοκράτες υπαλλήλους του ΕΦΚΑ που βασανίζουν τους συνταξιούχους με αφορμή τη μη καταβολή 444 συντάξεων χηρείας σε συζύγους ναυτικών.

Η απάντηση που έλαβε -μέσω επίσης προσωπικού λογαριασμού- από τη διευθύντρια της Β’ Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ στον Πειραιά ήταν αποστομωτική. Το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα τη σχετική διάταξη στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, με αποτέλεσμα οι 444 συντάξεις χηρείας να μην μπορούν να αποδοθούν στους δικαιούχους!

Γραφειοκράτες που βασανίζουν

«Πρόκειται για έτοιμους συνταξιοδοτικούς φακέλους από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ, τους οποίους αρνούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να παραλάβουν, ενώ, την ίδια ώρα, οι 444 χήρες περιμένουν εδώ και χρόνια τις συντάξεις των θανόντων ανδρών τους. Πόση αναλγησία πια!  Ώς πότε θα κρύβονται ορισμένοι υπάλληλοι πίσω από τεχνητά εμπόδια που οι ίδιοι θέτουν, δίχως να συναισθάνονται τις ανάγκες αυτών που υπηρετούν;”.

Αυτό ανέφερε σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προσθέτοντας ότι ο νόμος ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα (Ν. 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών.

“Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, μέχρι σήμερα, δεν τον εφαρμόζουν! Επικαλούνται την ανάγκη υπογραφής σχετικής εγκυκλίου, ενώ ο νόμος είναι απολύτως ξεκάθαρος -λέει ότι δεν απαιτείται κανένας επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις- και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να τον πάρουν, να τον διαβάσουν και να τον εφαρμόσουν!»

Τι απαντά στον υπουργό η αρμόδια διευθύντρια

Απαντώντας στον Κ. Χατζηδάκη, η διευθύντρια της Β’ Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ στον Πειραιά (η απάντηση δημοσιεύτηκε στο asfalistiko.gr) όχι μόνο κάνει λόγο “για ψέματα που έχουν όρια, όπως και η υπομονή των εργαζομένων”, αλλά παραθέτει μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία, αν δεν τα απαντήσει ο υπουργός, εκτίθεται ανεπανόρθωτα:

1. Η διευθύντρια του ΕΦΚΑ Πειραιά καλεί το υπουργείο Εργασίας να απαντήσει ποια ημερομηνία έστειλε τη διάταξη στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων για τις 444 συντάξεις χηρείας ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη ερμηνευτική εγκύκλιος, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά ότι δεν εστάλη από το υπουργείο ποτέ η σχετική διάταξη. Επίσης διαψεύδει απολύτως τον υπουργό Εργασίας επισημαίνοντας πως «ψευδέστατα» έγινε αναφορά ότι «αρνήθηκε ο ΕΦΚΑ να παραλάβει» τους σχετικούς φακέλους!

Διαβάστε ακόμη  Προληπτικός έλεγχος οπτικής οξύτητας στα νήπια του Δήμου Αλεξανδρούπολης

2. Επίσης η διευθύντρια τονίζει ότι το ΝΑΤ δεν μπορεί να βρει αποδοχές και χρόνο ασφάλισης για τους αιτούντες σύνταξη και γι’ αυτό δεν έχουν αποσταλεί ακόμα τα όποια στοιχεία στον ΕΦΚΑ! Ακόμα προσθέτει ότι το ΝΑΤ δεν διαθέτει στοιχεία όχι μόνο γι’ αυτές τις 444 «επίμαχες» υποθέσεις, αλλά για 10.000 συνταξιούχους(!), σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει άμεσα να διερευνηθεί.

Ξενογιαννακοπούλου: Υπόλογος ο υπουργός

Στο θέμα παρενέβη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., για να τονίσει ότι ο Κ. Χατζηδάκης «είναι υπόλογος προς τους συνταξιούχους και υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα στις επιθέσεις κατά του ΕΦΚΑ».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπενθύμισε ότι «ο υπουργός Εργασίας από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του εξαπέλυσε συστηματική επίθεση και δυσφήμηση στον ΕΦΚΑ και στα στελέχη του. Τις τελευταίες τρεις μέρες, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του και με πρωτοφανές μένος και λεξιλόγιο, επιτίθεται στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ σε σχέση με καθυστερήσεις στις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ».

Γίνεται λόγος για προσπάθεια «συγκάλυψης των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης και του ιδίου για το φιάσκο των αναδρομικών και το συνεχιζόμενο δράμα των εκκρεμών συντάξεων και μετάθεση ευθυνών στα στελέχη του υπουργείου και του ΕΦΚΑ, κατά την προσφιλή τακτική της ‘ανεύθυνης’ κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες της απέναντι στους συνταξιούχους και συνολικά τους πολίτες, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει».

Τώρα έμαθαν ότι χρειάζεται εγκύκλιος

Ενδεικτικές της σύγχυσης (και της ασχετοσύνης) των κυβερνητικών παραγόντων είναι οι χθεσινές δηλώσεις του πρόεδρου του ΝΑΤ Κωνσταντίνου Τσαγκαρόπουλου, που δικαιώνουν πλήρως τη διευθύντρια της Β’ Διεύθυνσης του ΕΦΚΑ στον Πειραιά:

“Οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη, αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, προετοιμαστεί από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ και ήταν έτοιμες να αποσταλούν στον ΕΦΚΑ. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να γίνει, γιατί μετά από συνεννόηση που είχαν οι υπηρεσίες του ΝΑΤ με την υπηρεσία της Β’ Διεύθυνσης Απονομής του ΕΦΚΑ έγινε γνωστό στο ΝΑΤ ότι θα πρέπει πριν από την προώθηση των σχετικών στοιχείων να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος”.

Αυγή