Ευκαιρίες για συνεταιριστικά ενεργειακά εγχειρήματα θα δώσει η γεωθερμία στην Αλεξανδρούπολη

Ο ενεργειακός τομέας διέρχεται μεταβατικό στάδιο. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο, προωθούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ανακατατάξεις, με γνώμονα την απελευθέρωση των αγορών και  την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των καταναλωτών στην παραγωγή και τη διαχείριση της ενέργειας, ως κοινό αγαθό. Στην Αλεξανδρούπολη η γεωθερμία ανοίγει προοπτικές για το μέλλον όπως όλα δείχνουν.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας μελετήσει και αξιολογήσει τις αναγνωρισμένες διεθνείς καλές πρακτικές πάνω σε συνεταιριστικά ενεργειακά εγχειρήματα, προωθεί άμεσα στη χώρα μας τους Ενεργειακούς Συνεταιρισμούς, σύμφωνα και με σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες. Το νέο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται περιλαμβάνει τους κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας τους, με έμφαση, στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, τη δημιουργία συνθηκών απόλυτης διαφάνειας, μέσω αυστηρού θεσμικού πλαισίου, και τη δυνατότητα συμμετοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του alexpoli.gr η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων φορέων και γραμματειών δέχτηκε προτάσεις για το θέμα και από πλευράς Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Φαλέκας είχε προτείνει για το  ενεργειακό ανταποδοτικό έργο (δίκτυα τηλεθέρμανσης), οι συμμετέχοντες να είναι ο Δήμος και όσοι πολίτες της περιοχής ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ως ιδιοκτήτες αυτού. Φαίνεται πως η πρόταση αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση και πλέον ως ιδέα στηρίζεται για όλη τη χώρα από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη  Στασινός: Να τηρείται ο νόμος και να μην αφαιρούνται δικαιώματα από παράνομες πράξεις δημάρχων

Εκ πρώτης άποψης δεν μοιάζει με κάτι χειροπιαστό, αξίζει να σημειωθεί όμως ότι πρόκειται για σημαντική εξασφάλιση για το μέλλον, ότι οι όποιες προοπτικές προκύψουν από τη γεωθερμία, δεν θα είναι εκμεταλλεύσιμες μόνο από ξένους επενδυτές και μεγάλες εταιρείας αλλά θα μπορούν να προσφέρουν κέρδος και στον απλό πολίτη.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, “μέσω της δόμησης αυτής της μορφής δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού θα εξυπηρετείται και η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας, καθώς αναμένεται να προωθηθούν σε τοπική κλίμακα ενεργειακά έργα με ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, όπως, οι ΑΠΕ, που κερδίζουν συνεχώς έδαφος.”