Έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 31/05, η Ελένη Γκολέμα – Βούλγαρη. Η ζωή της οποίας ενέπνευσε τα Πέτρινα Χρόνια του Παντελή Βούλγαρη. 

Άρθρο Γνώμης του Θανάση Μανανά 

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η αγωνίστρια της Δημοκρατίας Ελένη Βούλγαρη – Γκολέμα, μια γυναίκα που αποτέλεσε μαζί με τον σύντροφο της σύμβολα της αντίστασης κατά της χούντας . Η εκλιπούσα υπήρξε σύντροφος του επίσης αντιστασιακού Μπάμπη Γκολέμα. Με τη ζωή και τους αγώνες τους οι δύο τους ενέπνευσαν τον Παντελή Βούλγαρη να δημιουργήσει την ταινία «Τα πέτρινα χρόνια» μια ταινία σταθμό για τα χρόνια της χούντας και έτσι η ζωή και οι αγώνες τους ταξίδεψαν ως την μεγάλη οθόνη.

Η Ελένη Γκολέμα ήταν γεννημένη το έτος 1935 στο χωριό (Χιλιαδού) στον Δομοκό στην Φθιώτιδα. Καταγόταν από μια αγωνιστική οικογένεια και πέρασε τα πρώτα σχολικά της χρόνια με βιβλία που είχαν σταλεί από το ΕΑΜ ενώ, από νωρίς εντάχθηκε στα Αετόπουλα. Ο πατέρας της, δάσκαλος του χωριού, απολύθηκε από τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά ως κομμουνιστής και το έτος 1936 φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία ενώ εκτελέστηκε, το 1942, στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα ήταν και η μητέρα της ενώ οι αδερφές της ήταν μέλη της ΕΠΟΝ.

Το έτος 1947 αμέσως μετά τη σύλληψη της μητέρας της και της ένταξης των αδερφών της στον ΔΣΕ, η ίδια βρέθηκε σε μικρή ηλικία στην Αθήνα κοντά στη θεία της, όπου και συνέχισε τη δράση της, βοηθώντας την αναγνωρισμένα ως παράνομη δουλειά του Κόμματος. Αποφοίτησε το γυμνάσιο το 1954, όταν και έγινε μέλος του ΚΚΕ στη Λάρισα. Εκεί γνωρίστηκε με τον σύντροφό της, Μπάμπη Γκολέμα επίσης αντιστασιακό και αγωνιστή και ανέπτυξαν μια σχέση, που σφυρηλατήθηκε στο πέρασμα του χρόνου, από διώξεις, συλλήψεις και ένα διαρκές κυνηγητό με την ασφάλεια, που οδήγησε στην σύλληψη του Μπάμπη Γκολέμα τον Αύγουστο του 1954. Έπειτα από φριχτά βασανιστήρια και μετά από 3,5 χρόνια που ζούσε ως υπόδικος, καταδικάστηκε με τον νόμο 375 «περί κατασκοπείας». Η ίδια διέφυγε της σύλληψης, αλλά επικηρύχτηκε με το ποσό των 30.000 δραχμών. Παρέμεινε κρυμμένη για 6 μήνες και στη συνέχεια μπήκε στην ενεργό παράνομη δράση από το 1954-1966 διακινώντας τον παράνομο «Ριζοσπάστη» καθώς και άλλα έντυπα.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων ΜΜΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Η Ελένη Γκολέμα το έτος 1966 συνελήφθη ενώ ήταν ήδη έγκυος και γέννησε το πρώτο της παιδί μέσα στις φυλακές Αβέρωφ στις αρχές του έτους 1967. Μεγάλωσε το παιδί της μαζί με τις συγκρατούμενές της μέχρι τα 3 του χρόνια. Όταν έγινε το πραξικόπημα του 1967 το μωρό της ήταν μόλις 2 μηνών. «Ήταν αποφασισμένη για όλα», όπως έλεγε. Η έγνοια της για τον μικρό γιο της την οδήγησε να αναζητήσει τη μάνα της η οποία όμως είχε συλληφθεί και εξοριστεί στη Γυάρο. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται και ο άντρας της, ο σύντροφος Μπάμπης Γκολέμας. Ο γάμος της Ελένης και του Μπάμπη έγινε αρκετά αργότερα στις Φυλακές Αβέρωφ το 1970.

Η  Ελένη αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβρη του 1973, έπειτα από 7,5 χρόνια φυλάκισης. Συνέβαλε στην ανασυγκρότηση των παράνομων οργανώσεων. Ήταν τακτικό μέλος της πρώτης Επιτροπής Πόλης της Αθήνας. Στη συνέχεια για ένα χρόνο ήταν γραμματέας στις βόρειες συνοικίες, ενώ εργάστηκε στη Γυναικεία Επιτροπή της Επιτροπής Πόλης της Αθήνας, στον συνδικαλιστικό τομέα του Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας, στην Εργατική Αχτίδα.

Η Ελένη Γκολέμα και ο Μπάμπης Γκολέμας, προτίμησαν να μείνουν πέρα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσφεραν την ιστορία του τόπου και της χώρας τους καθώς και στο ευρύ κοινό με τρόπο ανιδιοτελή,  χωρίς να ζητήσουν ποτέ οικονομικά ανταλλάγματα, από κανέναν για τον αγώνα που έδωσαν.

Η Ελένη, έφυγε τα ξημερώματα της Τρίτης 31 Μαΐου. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν με αναπνευστικά προβλήματα στον Ευαγγελισμό. Ήταν κατάκοιτη επί 9 έτη, έχοντας υποστεί αλλεπάλληλα εγκεφαλικά. Ήταν 87 ετών.

Αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της. Θα παραστούν και εν ζωή συγκρατούμενες της. Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στην Χιλιαδού στον Δομοκό, όπου ήταν ο ιδιαίτερος τόπος καταγωγή της.