Είμαστε ασφαλείς σε όχημα όταν εκδηλώνονται κεραυνοί;

Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα το περιστατικό με τον κεραυνό που χτύπησε και έκαψε ολοσχερώς λεωφορείο του ΚΤΕΛ Έβρου. Η είδηση για την άτυχη στιγμή αλλά και τους εξαιρετικούς χειρισμούς του οδηγού του λεωφορείου, έκανε το γύρο της χώρας και έφερε στην επιφάνεια το ερώτημα κατά πόσο είμαστε ασφαλείς μέσα σε οχήματα κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς, μέσα από το news247.gr και με αφορμή το συμβάν στον νομό μας, έδωσε απαντήσεις σε αγωνιώδη ερωτήματα αναγνωστών, τα οποία έλαβε τις τελευταίες ώρες.

Όπως αναφέρει χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα επιστημονικά παραδείγματα, στην πραγματικότητα είναι ασφαλές να βρισκόμαστε στο αυτοκίνητό μας κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας. Σημειώνει ωστόσο οτι τα ελαστικά του αυτοκινήτου δεν μας προστατεύουν όπως πολλοί πιθανώς νομίζουν.

Εάν το όχημά μας είναι κατασκευασμένο από μέταλλο, αυτό στην πραγματικότητα μας προστατεύει από την αστραπή. Το αυτοκίνητο πρέπει να έχει μεταλλική οροφή, έτσι ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να μπορεί να εξαπλωθεί στο εξωτερικό του οχήματος χωρίς να επιβαρύνει τους επιβαίνοντες.

Όπως έχουμε μάθει από την Φυσική του σχολείου ο ηλεκτρισμός επιλέγει τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης και αυτό συμβαίνει όταν ο κεραυνός τελικά «επιλέγει» να κινηθεί γύρω από το όχημα και όχι μέσα από αυτό. Σημειώνουμε επίσης ότι το τζάμι του παρμπρίζ και των παραθύρων είναι μονωτήρας, οπότε και παρέχει κάποια προστασία.
Ωστόσο, η προστασία μειώνεται αν έχουμε κατεβασμένο ένα παράθυρο , καθώς αυξάνουμε την πιθανότητα να περάσει ο κεραυνός στο εσωτερικό και να κάψει τα ηλεκτρονικά, ή να δημιουργήσει συνθήκες βραχυκυκλώματος που θα ανοίξουν οι αερόσακοι του οχήματος.

Διαβάστε ακόμη  Χωρίς αστική συγκοινωνία η Σαμοθράκη εν μέσω Πάσχα!

Εάν οδηγούμε ένα κάμπριο αυτοκίνητο χωρίς μεταλλική οροφή τότε δεν πρέπει να περιμένουμε το αυτοκίνητό σας να σας σώσει, αν χτυπηθούμε από αστραπή. Δεν υπάρχει αρκετό μέταλλο για να μας προστατεύσει.

Συμβουλές ασφάλειας

– Εάν βρίσκεστε σε ένα αυτοκίνητο που δεν διαθέτει μεταλλικό σώμα, αναζητήστε καταφύγιο. Μην παρκάρετε κάτω από ένα δέντρο ή μετασχηματιστή και κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Προσπαθήστε να βρείτε καταφύγιο μέσα ή κάτω από ένα ανθεκτικό κτίριο.
– Το ασφαλέστερο μέρος για εσάς και το αυτοκίνητό σας είναι μέσα στο σπίτι και το γκαράζ σας, αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να φτάσετε εκεί κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.
– Αν βρίσκεστε σε ένα μεταλλικό αυτοκίνητο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάτσετε στην άκρη του δρόμου να ανάψετε τα φώτα κινδύνου και να σβήσετε τον κινητήρα. Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα είναι κλειστά.
– Μην αγγίζετε μεταλλικά ή ηλεκτρικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητού σας τηλεφώνου.
– Μη χρησιμοποιείτε ή μη μιλάτε στο τηλέφωνο, ακόμα και αν δεν είναι συνδεδεμένο με το αυτοκίνητο. Μην αγγίζετε το ραδιόφωνο, τα πεντάλ των ποδιών, τις λαβές των θυρών ή το τιμόνι. Μόλις περάσει ο κίνδυνος, μπορείτε να βγείτε από το όχημα.
– Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας και χτυπηθεί από αστραπές, είναι ασφαλές να βγείτε από το όχημα αφού περάσει το ρεύμα. Ωστόσο, εάν η καταιγίδα δεν έχει περάσει, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να φύγει γιατί η αστραπή μπορεί να χτυπήσει την ίδια θέση δύο φορές!