Εκδικάστηκε νωρίτερα σήμερα στο Τριμελες Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης η ένσταση που κατέθεσε ο Β. Λαμπάκης για κώλυμα εκλογιμότητας του Γ. Ζαμπούκη. Το δικαστήριο άκουσε και τις 2 πλευρές. Πλέον αναμένεται η έκδοση απόφασης εντός 20 ημερών όπως ορίζει ο Νόμος.

Το evrosonline.gr παρακολούθησε την εκδίκαση, κατά τη διάρκεια της οποίας η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από αιρετούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μη, φίλους των 2 αντιδίκων, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Η πλευρά του Β. Λαμπάκη υποστήριξε πως η θέση που κατείχε ο Γ. Ζαμπούκης, δηλαδή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, εμπίπτει στα όσα προβλέπει ο Νόμος 3852/2010 Άρθρο 14 παράγραφος 1.10. Συγκεκριμένα στο Νόμο αναφέρεται ότι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων: Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio), σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα νομικά αυτά πρόσωπα, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η χωρική αρμοδιότητα των νομικών προσώπων, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.

Επιπρόσθετα οι συνήγοροι του κ. Λαμπάκη ζητούν και την ακύρωση των ψηφοδελτίων όλου του συνδυασμού υποστηρίζοντας ότι η θέση του Γ. Ζαμπούκη στο δικηγορικό σύλλογο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του Γ. Ζαμπούκη οι συνήγοροι εξέφρασαν την απορία πως προκύπτει κώλυμα εκλογιμότητας αφού στο συγκεκριμένο Νόμο 3852/2010 αναφέρεται πως εμπίπτουν όσοι “δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα“. Ο Γιάννης Ζαμπούκης σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, εκλέχθηκε στην θέση αυτή άρα δεν έχει καμία νομική βάση η ένσταση. Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι λόγω θέσης επηρεάστηκε το εκλογικό σώμα, ειπώθηκε ότι αυτό δε στέκει καθώς την πρώτη Κυριακή ο κ. Λαμπάκης είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Ζαμπούκη.

Διαβάστε ακόμη  Πρώην Χρυσαυγίτης ο δικηγόρος του Ζαμπούκη στην αγωγή του κατά Μιχαηλίδη Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Το “στρατόπεδο” του Β. Λαμπάκη υποστηρίζει πως στην περίπτωση Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου η εξαίρεση δεν ισχύει καθώς μετά την εκλογή στη θέση αυτή θα πρέπει να γίνει δημοσίευση σε ΦΕΚ, απόφασης του εκάστοτε υπ. Δικαιοσύνης άρα υπάρχει τοποθέτηση στη θέση και όχι μόνο εκλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Β. Λαμπάκη είχε ζητήσει την εξέταση δεκάδων μαρτύρων οι περισσότεροι εκ των οποίων εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες”. Η εξέταση δεν έχει δεκτή από την Πρόεδρο η οποία σημείωσε ότι μόνο αν υπάρξει ανάγκη θα κληθούν.

Η συζήτηση της ένστασης διήρκεσε λιγότερο από 1 ώρα. Διεξήχθη με ηρεμία και δεν υπήρξαν εντάσεις. Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για το αν κάνει δεκτή την ένσταση ή όχι, εντός 20 ημερών.

Αποχωρώντας από το Δικαστικό Μέγαρο ο Β. Λαμπάκης και οι συνήγοροι του δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Δηλώσεις έκανε ο Γιάννης Ζαμπούκης, που τόνισε ότι είναι κακό κάποιοι να μη ξέρουν πως να χάνουν. Επιπρόσθετα ο Λάμπρος Πάσχος, ένας εκ των δυο συνηγόρων του κ. Ζαμπούκη, σε δηλώσεις του ανέφερε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και από 1 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Ζαμπούκης θα αναλάβει καθήκοντα Δημάρχου.

Δηλώσεις Γ. Ζαμπούκη για τη Δίκη της ένστασης του Β . Λαμπάκη σχετικά με το κώλυμα εκλογιμότητας του πρώτου.

Gepostet von Evros Online am Donnerstag, 1. August 2019

Δηλώσεις του Λάμπρου Πάσχου, ενός εκ των δικηγόρων του Γ. Ζαμπούκη, σχετικά με τη Δίκη της ένστασης του Β.Λαμπάκη για την εκλογή του Γ. Ζαμπούκη.

Gepostet von Evros Online am Donnerstag, 1. August 2019