Έκκληση δημάρχου Αριστοτέλη: «Να μας στηρίξει η Θράκη. Αν ‘πέσουν’ οι Σκουριές, θα καταστραφούν πολλές περιοχές»

Για τα σχέδια της Eldorado Gold, τις Σκουριές, την Ολυμπιάδα, τις δίκες σε βάρος κατοίκων που συμμετέχουν στο κίνημα εναντίον της εξόρυξης, αλλά και την… Ντόρα Μπακογιάνη, μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς. Ο κ. Ζουμπάς δεν οαρέλειψε να μιλκήσει για τα σχέδια της εταιρείας και στη Θράκη, ζητώντας την στήριξη των φορέων και των κατοίκων, προειδοποιώντας πως «αν πέσουν’ οι Σκουριές, θα καταστραφούν πολλές περιοχές».

«Πάει να επαναληφθεί το σενάριο της λεγόμενης ανάπτυξης που επιδιώκεται χωρίς όρους, προοπτικές και μέλλον», σχολίασε ο δήμαρχος και πρόσθεσε:
«Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση των ημερών έχει ξεφύγει από ένα καίριο θέμα, αυτό των συνεπειών που θα έχει η εξόρυξη. Συνεπειών, για τις οποίες έχουν προειδοποιήσει με σαφή τρόπο οι επιστήμονες (…). Να το πούμε καθαρά: Η εξόρυξη δεν θα έχει ως αποτέλεσμα, απλώς, να θιγούν εν μέρει οικονομικές δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με την μεταλλευτική. Θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφεί η όλη η Βόρεια Χαλκιδική ως τουριστικός προορισμός. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, νομίζω, την αντανάκλαση που θα έχει αυτό στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και πόσους ανθρώπους θα πλήξει. Θα είναι πολλοί περισσότεροι από τους ανθρώπους που δουλεύουν στα μεταλλεία. Δεν υποτιμώ καθόλου την αγωνία για τη δουλειά τους. Δεν φταίνε αυτοί, άλλοι εκβιάζουν (…). Λέω όμως ότι για κανέναν δεν μπορεί να είναι λύση ένα σενάριο που, αν υλοποιηθεί, ναρκοθετεί το μέλλον ολόκληρης περιοχής».
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι δημοτικοί παράγοντες, αλλά και βουλευτές της ΝΔ (όπως πχ ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης), η οποία τώρα ταυτίζεται πλήρως με την Eldorado Gold, είχαν εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή τους σε μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Θράκη, διαπιστώνοντας ότι αυτές θα είχαν δυσμενέστατες επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα. Απάντησε:
«Κοιτάξτε, είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί πολλές φορές επιλέγουν πλευρά, αναλόγως και της λεγόμενης εκλογικής πελατείας (…). Θυμάμαι πολύ καλά την κυρία Μπακογιάννη. Ήμουν παρών, τότε που είχε έρθει στην Ιερισσό και κατήγγειλε την εξόρυξη. Κατόπιν, άλλαξε πολιτικό φορέα, άλλαξε και άποψη». (σ. σ: προτού επανέλθει στη ΝΔ, η κυρία Μπακογιάννη είχε ιδρύσει την «Δημοκρατική Συμμαχία», με τη οποία και κατήλθε στις εκλογές του 2012).
Είπε ακόμη ο κ. Ζουμπάς: «Μιας και με ρωτήσατε, όμως, για τη Θράκη, θα ήθελα να καλέσω τους δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας, όλους τους παράγοντες που ενδιαφέρονται για αυτήν, να μας συμπαρασταθούν. Διότι αν ‘πέσουν’ οι Σκουριές, θα καταστραφούν πολλές περιοχές. Αυτό που γίνεται σε εμάς είναι, ας το πω έτσι, σχέδιο- πιλότος. Δεν θα περιοριστεί το κακό σε μία μόνο περιοχή, που ούτως ή άλλως είναι μεγάλη. Ολόκληρη η Βόρεια Χαλκιδική, επαναλαμβάνω».

Διαβάστε ακόμη  Ακρίβεια: Πλήρης απουσία ελέγχων στην αγορά και μέτρα που δεν εφαρμόζονται