Έκκληση φορέων στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος να μην επιτρέψουν το κυνήγι στον Έβρο

Την έντονη αντίθεση τους στην άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στον Έβρο ζητούν με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη 80 ( προς το παρόν)  φορείς γύρω από την φύση, το περιβάλλον και την φιλοζωία

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία, «Νέμεσις» η  οποία, σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου Μπομπολάκη Νατάσας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας,   προέκυψε από πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην πρόθεση έκδοσης απόφασης από την Πολιτεία η οποία θα επιτρέπει το κυνήγι και στις εκτός των καμένων, δασικές εκτάσεις

«Είναι απολύτως παράλογο δηλώνει η κ Μπομπολάκη αυτό που συμβαίνει σε μια περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί από την ΕΕ, ότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων 20 χρόνων, απλά για να ικανοποιηθεί το χόμπι μιας μερίδας πολιτών

Στην επιστολή αναφέρεται ότι  «ενώ  πρόσφατα (στις 9 Νοεμβρίου) οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νόμου ορόσημου, που υπερβαίνει την προστασία της φύσης και προχωρά στην ενεργή αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της, δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να ενδώσει και να παραδώσει ό,τι απέμεινε στον Έβρο στην κυνηγετική καταστροφική λαίλαπα»

Η πρόεδρος της «Νέμεσις» χαρακτήρισε ανθελληνική μια τέτοια στάση διότι στρέφεται ενάντια στη χώρα επισημαίνοντας πως αν παρ όλα αυτά επιτραπεί το κυνήγι όλοι οι φορείς θα προσβάλλουν την απόφαση αυτή  στα διοικητικά δικαστήρια και αν χρειαστεί στο ΣτΕ.

Το κείμενο των 80 φορέων έχει ως εξής:

«Με έκπληξη, αγανάκτηση και οδύνη διαβάσαμε την  είδηση σε ιστοσελίδα ενημέρωσης του νομού  (evrosnews) ότι θα επιτραπεί (ευελπιστούμε να μην έχει ήδη υλοποιηθεί) το κυνήγι όλων των ειδών σε όλον τον Έβρο. Την αναφορά – κοροϊδία “πλην των καμένων και μιας ακτίνας γύρω από αυτά ” δεν τη σχολιάζουμε καν.

Γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία και κυρίως το πολιτικό προσωπικό της χώρας αφενός δεν έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πραγματικό φιλοδασικό πνεύμα και αφετέρου δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει και ιεραρχήσει το γεγονός ότι η κλιματική κρίση δεν είναι πια κάτι μακρινό, που δεν μας αφορά.

Διότι, αν το είχαν αντιληφθεί, ούτε οι κυνηγοί θα απαιτούσαν κάτι τόσο παράλογο, ως κάτοικοι αυτής της πολύπαθης περιβαλλοντικά χώρας, ούτε φυσικά η Κυβέρνηση θα υποχωρούσε στις εξοργιστικές αυτές απαιτήσεις, μετά από όσα εφιαλτικά ζήσαμε πριν λίγους μόνο μήνες.

Και αναρωτιόμαστε:

Τη στιγμή που στις 09 Νοεμβρίου 2023 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία ενός νόμου ορόσημου, που υπερβαίνει την προστασία της φύσης και προχωρά στην ενεργή αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της, είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να ενδώσει και να παραδώσει ό,τι απέμεινε στον Έβρο στην κυνηγετική καταστροφική λαίλαπα;

  • Όπως δήλωσε η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, η οποία εκπροσώπησε τις 27 χώρες της ΕΕ στις συνομιλίες, “βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μιαολοένα και πιο δραματική πραγματικότητα: Η φύση και η βιοποικιλότητα της ΕΕ κινδυνεύουν και πρέπει να προστατευθούν”.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας καλούμε να μην υπογράψετε τη παράδοση της φύσης και της άγριας ζωής στον Έβρο και σε κάθε Έβρο αλλά να σεβαστείτε και να υπερασπιστείτε τη χώρα μας και τους κατοίκους της.

Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι αν γινόταν ένα σχετικό δημοψήφισμα σήμερα για το θέμα αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας θα τασσόταν κατά της επονείδιστης αυτής πρότασης των κυνηγών, που ευελπιστούμε να είναι μόνο μια είδηση και όχι αλήθεια και ένας και ακόμη Εφιάλτης».

Μπομπολάκη Νατάσα (πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις»

Πηγή: ΕΡΤ – Ορεστιάδας