Έκθεση φωτογραφίας: Από τις Σκιές του Αιγαίου στο Φως της Αλεξανδρούπολης

“Χωρίς το γεννηθήτω φως δεν θα υπήρχε ιστορία” λέει ο διανοητής και φιλόσοφος Εντουάρντο Καντάβα. Και η Αλεξανδρούπολη έχει και ιστορία και φως.
Από τον λιμενίσκο του Δεδέαγατς έως την Αλεξανδρούπολη του σήμερα το φως αποτελεί διαχρονικό στοιχείο της ταυτότητάς της και ίσως γενέθλιο λόγο της ύπαρξής της, γράφει η Μαρία Λουτζακλή. Άλλωστε ‘το φως σε ένα βαθμό είναι δημιουργός ή συνοδός τόσο της τέχνης όσο και της ζωής”.

Στην Αλεξανδρούπολη εποχές και φως συνεργάζονται στη σύσταση εικόνων εξαιρετικής ομορφιάς και οπτικών εκπλήξεων. Εικόνες-έκπληξη σαν αυτές που προκύπτουν και από τη συνομιλία του φωτός με τη σκιά στα νησιά του Αιγαίου. Σκιές του Αιγαίου, Φως της Αλεξανδρούπολης, μια ακόμα συνομιλία ή οι δυο όψεις του, «αγγελικό και μαύρο φως», του Σεφέρη, αναφέρει η Μ.Λουτζακλή.

Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ” εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 στις 8.00 το βράδυ στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Θα μιλήσει η Μελίτα Εμμανουήλ, ιστορικός τέχνης καθ. Ε.Μ.Πολυτεχνείου με θέμα “ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ” .

Διάρκεια έκθεσης 5-10 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας 20:00-23:00.
Παράλληλα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, στο καφεβιβλιοπωλείο ΚΑΦΚΑ (Εμπορίου 41) θα εκτίθενται επιλεγμένα έργα από τη συλλογή της Μαρίας Λουτζακλή με θέμα “ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΑΡΜΥΡΑΣ” από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

Η ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΤΖΑΚΛΗ, γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά Κρήτης.
Σπούδασε στην Ελλάδα και την Αγγλία.
Είναι ψυχαναλύτρια-ψυχοθεραπεύτρια, ζει και εργάζεται στην Αθήνα .
Με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής& Ψυχικής Υγείας, [Π.Σακελλαρόπουλος] επισκεπτόταν κάθε μήνα επί πολλά χρόνια την Αλεξανδρούπολη.
Έτσι γνώρισε και αγάπησε την πόλη, τους ανθρώπους της και το φως της…
Προϊόν αυτής της πλούσιας σχέσης αποτελεί η έκθεση αυτή.

Θα ευχόμουν, προσθέτει η Μ. Λουτζακλή, οι φωτογραφίες αυτές ως ένα “εξωλεκτικό λεξικό” να εισάγουν τους ξένους επισκέπτες στον «εικαστικό πλούτο» του φυσικού και φωτεινού περιβάλλοντος της Αλεξανδρούπολης, αλλά και να εμπλουτίσουν το βλέμμα των ανθρώπων της απέναντι στην ίδια τους την πόλη.