Εκτιμήσεις για τιμή φωτιά στο πετρέλαιο θέρμανσης στον Έβρο

Άσχημα είναι τα μαντάτα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου ξεκινά σε λίγες μέρες. Οι εκτιμήσεις των πρατηριούχων υγρών καυσίμων κάνουν λόγο για τιμές αρκετά πάνω από το 1 ευρώ ανά λίτρο, ειδικά για περιοχές μακριά από το  κέντρο, όπως είναι ο Έβρος.

Το μόνο παρήγορο για τους καταναλωτές, είναι ότι και φέτος θα δοθεί σε ορισμένους το επίδομα θέρμανσης, έστω και με πιο αυστηρά κριτήρια, καθώς και το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2016 η κυβέρνηση αποκατέστησε μία μεγάλη αδικία, εντάσσοντας το νομό μας στην Α’ κλιματική ζώνη και όχι στη Β’ που μάλλον «κατά λάθος» είχε μπει παλαιότερα.

Υπενθυμίζουμε πως πέρσι τον Οκτώβριο, στον Έβρο, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης άγγιζε τα 99 λεπτά το λίτρο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου διάθεσής του, δεν υπήρξαν μεγάλες αυξομειώσεις και σε κάποια διαστήματα ξεπέρασε για λίγα σεντς το 1 ευρώ ανά λίτρο. Ωστόσο, φέτος, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στην έναρξη της πώλησης, στις 15/10, σε περιοχές όπως η δική μας η τιμή θα κυμαίνεται μέχρι και στο 1,25 ευρώ/λίτρο. Δεν θέλει κανείς να σκεφτεί πού μπορεί να φτάσει μέχρι να μπει για τα καλά ο χειμώνας… Πάντως και άλλες χρονιές υπήρξαν ανάλογες εκτιμήσεις αλλά τελικά η έναρξη της διάθεσης έγινε με καλύτερη τιμή από αυτή που αναμένονταν.

Δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής θα ανέρχεται σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο). Η πληρωμή του θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες σε δύο φάσεις μία τον Ιανουάριο και μία τον Ιούνιο του 2019. Η φάση πληρωμής θα εξαρτηθεί από την περίοδο που θα αγοραστεί το πετρέλαιο από τον δικαιούχο.

Διαβάστε ακόμη  ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ: Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου

Η υπουργική απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια χορήγησης και το ύψος των επιδομάτων θέρμανσης αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι βασικές προϋποθέσεις για τους δικαιούχους αναμένεται πως θα είναι οι εξής:

  1. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο από 15/10/2018 έως 30/4/2019 θα είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται. Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.