«Ελεγχόμενη» η κατάσταση στο ΠΓΝΑ για τους αρμόδιους με γεμάτες τις ΜΕΘ και 9 θανάτους σε μια εβδομάδα

Οι καθηγητές Ρίτης και Δρόσος μίλησαν για την οργάνωση και λειτουργία του νοσοκομείου, μετά τις καταγγελίες του ΣΥΚΝΕ και την ανάρτηση για γκρέμισμα τοίχων

Έκαναν λόγο για αυτοθυσία των εργαζομένων και για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του νοσηλευτικού μας ιδρύματος

Ελεγχόμενη χαρακτήρισαν την κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Κωνσταντίνος Ρίτης, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και ο Γιώργος Δρόσος, Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη συνέντευξη, στάθηκαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα τόσο στον τοπικό, όσο και στον πανελλαδικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, στα οποία περιγράφονταν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα η κατάσταση στο νοσοκομείο, τόσο από τους ίδιους τους γιατρούς, όσο και από τους εργαζόμενους. Μεγάλη «σκόνη» σήκωσε ανάρτηση του διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής, στην οποία γίνονταν λόγος για «γκρέμισμα τοίχων» μέσα στο νοσοκομείο, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος χώρος για κλίνες ΜΕΘ,  μία επιλογή λέξεων, την οποία  ο κ. Δρόσος απέδωσε σε ελλιπή ενημέρωση του συναδέλφου του, ο οποίος, όπως είπε, «δεν είχε κακή πρόθεση». 

Στην προετοιμασία του προσωπικού του νοσοκομείου για το 2ο κύμα της πανδημίας αναφέρθηκε ο κ. Ρίτης, ο οποίος σημείωσε πως όλοι πλέον διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπειρία , η οποία, εξάλλου, αποδεικνύεται κάθε μέρα με την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών με κορωνοϊό.

Επισήμανε ακόμη πως η ανάπτυξη νέων κλινών που έχει γίνει και που πρόκειται να γίνει σε όποια περίπτωση χρειαστεί, πραγματοποιείται βάσει οργανωμένης σχεδίασης, με συντονισμένα βήματα και κινήσεις, δίχως πανικό.

«Σε ό,τι αφορά στην τοπική διαχείριση της  κρίσης, στάθηκαν στο ύψος τους, τόσο οι γιατροί, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, με υποστήριξη από όλες τις υπηρεσίες και τη διοίκηση που στήριξε και στηρίζει όλες τις προσπάθειες. Βεβαίως, όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα και άνετα, αν, σε κεντρικό επίπεδο, ίσως κινούνταν πιο έγκαιρα και δραστικά η κεντρική διαχείριση κρίσης. Λείπει προσωπικό, και γιατροί και δυνάμεις, κάτι που δεν φαίνεται ίσως τόσο έντονα στο δικό μας νοσοκομείο, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα επόμενα κύματα. Πρέπει κάποια στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας να στηριχθεί ώστε να παρέχει περισσότερη ασφάλεια…. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στο νοσοκομείο μας, χάρις στην αυτοθυσία των τοπικών ανθρώπων. Λείπουν όμως πολλά πράγματα, λείπει προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Αν υπήρχε υποστήριξη σε κεντρικό επίπεδο θα ήταν όλα πιο εύκολα».

Διαβάστε ακόμη  Στο πρώτο Sprint Aquathlon στο Ηράκλειο της Κρήτης δυο Εβρίτες αθλητές

Για πανικό που έχει εντοπίσει ο ίδιος στον κόσμο, κυρίως από όσα γράφονται και λέγονται, έκανε λόγο ο κ. Δρόσος. Χαρακτηριστικά  αναφέρθηκε στην πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΚΝΕ, περί συγχρωτισμού ασθενών με κoρωνοϊό και ασθενών με άλλες παθήσεις. Όπως είπε, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, οι χώροι όλοι είναι σαφώς διαχωρισμένοι και υπάρχουν άλλες διαδικασίες για τα ύποπτα κρούσματα που περιμένουν το αποτέλεσμα του τεστ, κι άλλες για τα θετικοποιημένα. Επιπλέον, τόνισε πως δεν έκλεισαν κλινικές, απλώς αξιοποιήθηκε καλύτερα το προσωπικό. Αναφέρθηκε ακόμη πως έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 60 νοσηλευτές, ενώ σημαντική είναι η ενίσχυση, με βοήθεια και από το ΔΠΘ, στο μικροβιολογικό τμήμα, όπου πλέον εξετάζονται υπερπολλαπλάσια τεστ σε σχέση με παλαιότερα. Μίλησε ακόμη για ενίσχυση της ΜΕΘ, όπου τα πράγματα είναι οριακά, ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία επιπλέον κλινών, εφόσον χρειαστεί. 

Απηύθυνε έκκληση προς τους γιατρούς, όπου κι αν εργάζονται, να μην δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχει και να μην πανικοβάλλουν τον κόσμο. «Δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε και να πανικοβάλλουμε τον κόσμο», είπε. Να γίνεται  κριτική και παρατηρήσεις, αλλά να μην απαξιώνεται η δουλειά και η προσπάθεια τόσων ανθρώπων,  και να μην δίνεται η εντύπωση ότι το νοσοκομείο είναι μόνο για περιστατικά covid καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σημείωσε πως οι κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως η μαιευτική, η ογκολογική, η νεφρολογική, η αιματολογική, ενώ επίσης τόνισε πως όλα τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται κανονικά, σε αντίξοες συνθήκες,  παραδέχθηκε ωστόσο πως γενικώς η λίστα αναμονής των χειρουργείων, που ήταν ήδη μεγάλη προ κορωνοϊού, πλέον είναι ακόμη μεγαλύτερη. 

Επισήμανε πως δεν επιθυμεί να υπεισέρχεται σε πολιτικές συζητήσεις, ωστόσο δήλωσε πως τόσο οι προσλήψεις όσο και ο εξοπλισμός των τελευταίων μηνών δεν ήρθαν από τον ουρανό αλλά από το Υπουργείο, τον ΕΟΔΥ και την ΥΠΕ.