Έλενα Τατεβοσιάν: “Στον αέρα η στέγαση και η ιθαγένεια για τους παλιννοστούντες Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση” – Η απόφαση του Αρείου Πάγου που καίει 700.000 δανειολήπτες

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου το συνέδριο της ΠΟΣΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελληνοποντίων), στο δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, συζητά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των παλιννοστούντων σχετικά με την εξασφάλιση στέγης και με την διασφάλιση εργασίας τους

Η Έλενα Τατεβοσιάν πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού ΑΡΓΩ επαναπατριστών, μέλος της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΠ, φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Maximum 93.6 και συνομίλησε με τον Δημήτρη Κολιό, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των παλιννοστούντων Θράκης.

Όπως τονίζει η κ. Τατεβοσιάν, «δεν θα επιτρέψουμε να μείνει άστεγος ούτε ένας παλιννοστούντας».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Έλενα Τατεβοσιάν, το πρόβλημα δεν ξεκινά από τα δάνεια των παλιννοστούντων, αλλά από την απουσία εργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή της Θράκης. Συγκεκριμένα η κ. Τατεβοσιάν ρωτά τον Δημήτρη Κολιό κατά την συνομιλία τους, «Τι κάνουν σήμερα οι τράπεζες, όταν αρνούνται να δώσουν δάνεια σε επιχειρηματίες; Όταν σήμερα δεν υπάρχει δουλειά…».

Όπως είπε η κ. Τατεβοσιάν στην μεγάλη περίοδο ανοικοδόμησης στην Θράκη, οι παλιννοστούντες στο σύνολο τους εργάστηκαν στην ανέγερση οικοδομών, δουλειές που αυτήν την στιγμή δεν μπορούν να δώσουν δουλειά μαζικά στους παλιννοστούντες και έτσι δεν υπάρχει δουλειά για τους ομογενείς.

Η πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού ΑΡΓΩ επαναπατριστών, διερωτάται Τι κάνει το κράτος και η πολιτεία έτσι ώστε να υπάρξει η ανάπτυξη στην περιοχή της Θράκης. Ποιους βοηθά και σε τι εξυπηρετεί αυτή η πολιτική; Με τα επιδόματα θα ζούμε;

Η κ. Τατεβοσιάν μεταξύ όλων όσων έθιξε στην συζήτηση της με τον Δ. Κολιό, αναφέρθηκε στην απουσία μιας σωστής και οργανωμένης διοικητική πολιτικής από το κράτος, τονίζοντας παρόλα αυτά την πίστη της στην λειτουργία των θεσμών.

Ερωτηθείσα η πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού ΑΡΓΩ επαναπατριστών, για την συνάντηση της με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή και σχετικά με όσα θέματα συζήτησαν, τονίζοντας ο κ. Κολιός ότι Πρωθυπουργός είναι, δεν είναι να πεις κανένας υπουργός, η κ. Τατεβοσιάν απάντησε ότι αν δεν πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες σχετικά με την επίλυση των ζητημάτων των παλιννοστούντων, δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτά τα προβλήματα από τα επί μέρους υπουργεία, χωρίς κάποιον συντονισμό, επαναλαμβάνοντας την προσωπική της πίστη στην λειτουργία των θεσμών και τονίζοντας ότι 10 χρόνια είμαστε στα δικαστήρια, επειδή ακριβώς πιστεύουμε στους θεσμούς. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το πρόβλημα της διαχείρισης της στεγαστικής και επαγγελματικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων μόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμη  “Μητσοτάκηηηη!” φώναζαν τα παιδιά μες στην πλατεία 

Στο σημαντικό πρόβλημα της μη αποπληρωμής των ενοικίων των παλιννοστούντων εδώ 3 χρόνια και των ενεργειών από την αποκεντρωμένη διοίκηση έτσι ώστε τα σπίτια να αδειάσουν και να φύγουν από αυτά όσοι διαμένουν, τονίζοντας την σημασία της επαναφοράς επιτροπών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και της παραχώρησης αρμοδιοτήτων σε αυτές, καθώς η αποκεντρωμένη διοίκηση δεν γνωρίζει και δεν ασχολείται με τα προβλήματα μας.

Στον αέρα η στέγαση και η ιθαγένεια των παλιννοστούντων…

Ζητά να συνομιλήσει με εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού η ΠΟΣΕΠ, δεδομένου του υψηλού φόρτου εργασιών που επωμίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ενώ πρώτο βήμα της ΠΟΣΕΠ, όπως τόνισε η κ. Τατεβοσιάν μετά το συνέδριο στις 12 Φεβρουαρίου στο δημοτικό θέατρο είναι το ψήφισμα που θα προκύψει από τα συζητηθέντα σε αυτό θέματα, είναι να παραδοθεί στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να κατοχυρωθεί.

Ακούστε παρακάτω την πλήρη συζήτηση της κ. Τατεβοσιάν με τον Δημήτρη Κολιό