Εμφανής η ενόχληση της Ρωσίας για την παρουσία των ΗΠΑ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης 

Την έντονη ενόχληση της Ρωσίας για την εμπλοκή της Ελλάδας και συγκεκριμένα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα σχέδια των ΗΠΑ για το ζήτημα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε, αν και με διπλωματικό τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του OPEN στη Μόσχα Θανάση Αυγερόπουλο για τις αναφορές, τόσο από την πλευρά του Κρεμλίνου, όσο και των ρωσικών ΜΜΕ, στη νέα αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και ειδικά στη συμμετοχή της στην αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο ΥΠΕΞ κλήθηκε να απαντήσει σε ποιο βαθμό είναι το θέμα αυτό κρίσιμο για τη Ρωσία, κι αν έχει συζητηθεί με την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Λαβρόφ, με κεκαλυμμένη -ως ένα βαθμό- τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας, απάντησε:

Διαβάστε ακόμη  Eurobank: Παρακάμπτει και τον Αστικό Κώδικα προς χάρη των Παπαθανάσηδων

«Ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, για τους σκοπούς του πολεμικού ναυτικού στις ΗΠΑ και ναι, φυσικά διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι αυτό οι Αμερικάνοι.

Κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχάς δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες  φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους».