Ένα εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε Πανεπιστημιούπολη ετοιμάζει το ΔΠΘ

Από ένα εμβολιαστικό κέντρο σε κάθε πανεπιστημιούπολη, δηλαδή Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, ετοιμάζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την επιστροφή των φοιτητών στη δια ζώσης διδασκαλία. Την είδηση έδωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη η αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Ζωή Γαβριηλίδου.

Μετά από 18 μήνες εξ αποστάσεως διδασκαλίας, που στέρησε από τους φοιτητές το φυσικό τους περιβάλλον αλλά κι από την Κομοτηνή ένα σημαντικό οικονομικό «κεφάλαιο», φαίνεται πως για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά η επιστροφή των φοιτητών στα έδρανα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας κι ενώ «διατυμπανιζόταν» πολλάκις πως δήθεν οι φοιτητές θα επέστρεφαν στην Κομοτηνή, ο «Χ» πολλές φορές διέψευσε αυτές τις διαρροές, εξηγώντας πως το μοναδικό πιθανό χρονικό ορόσημο για την επιστροφή της πλειοψηφίας των φοιτητών είναι η αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2021-22.

Προϋπόθεση επιστροφής ο εμβολιασμός

Αυτό ακριβώς συζήτησε η Σύνοδος Πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Παιδείας (αρμόδιο για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Άγγελο Συρίγο. Η Σύνοδος με απόφασή της «εισηγείται τη διεξαγωγή των μαθημάτων, εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικής άσκησης δια ζώσης από το χειμερινό εξάμηνο 2021-2022. Με στόχο την ασφαλή επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας μέχρι την έναρξη των μαθημάτων». Προηγήθηκε σχετική απόφαση-οδηγός της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, που έθετε ως προϋπόθεση της επιστροφής στα θρανία, τον εμβολιασμό.

Για «γόνιμη συνεργασία» και «κοινή προσπάθεια» έκανε λόγο η Νίκη Κεραμέως, προαναγγέλλοντας πως σε κάθε Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει κι ένα τουλάχιστον εμβολιαστικό κέντρο, για την ενθάρρυνση εμβολιασμού φοιτητών και προσωπικού, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας. Τον στόχο «φοιτητές και καθηγητές να επιστρέψουμε με ασφάλεια στα αμφιθέατρα, τις παραδόσεις, τα εργαστήρια τον Σεπτέμβριο» έθεσε ο υφυπ. Άγγελος Συρίγος, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη προϋπόθεση τον εμβολιασμό όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για την επανεκκίνηση των μαθημάτων δια ζώσης το χειμερινό εξάμηνο 2021-22».

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Δύσκολη η πραγματικότητα

Πάντως, παρά τις προθέσεις, η πραγματικότητα είναι αρκετά δύσκολη, με δεδομένο πως ούτε το 25% της ηλικίας 18-24 (δηλαδή της ηλικίας των περισσότερων φοιτητών) δεν έχει ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό.

Γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές, θα προσπαθήσει να αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψη, έστω και την ύστατη στιγμή, δηλαδή όταν –και εάν- ανοίξουν τις δια ζώσης πύλες τους ξανά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων εντός Πανεπιστημίων.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αίθουσες που σε όλους μας έλειψαν. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους φοιτητές μας δια ζώσης με όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις και προπάντων εμβολιασμό», δήλωσε η κα Γαβριηλίδου και ξεκαθάρισε: «θέλουμε το προσωπικό -διοικητικό και διδακτικό- αλλά και τους φοιτητές, να είναι εμβολιασμένοι. Η υπουργός μάς ζήτησε να ορίσουμε μέσα στα κάμπους, ούτως ώστε να υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα που θα διενεργούνται καθημερινά εμβολιασμοί. Θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε. Ώστε το εμβολιαστικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί». Οι χώροι, σύμφωνα με την κα Γαβριηλίδου θα είναι από ένας σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, δηλαδή στις έδρες-πανεπιστημιουπόλεις του ΔΠΘ.

Όσο για τους φοιτητές που είτε δεν επιθυμούν είτε δεν επιτρέπεται ιατρικά να εμβολιαστούν, δεν έχει ξεκαθαριστεί από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας το τι θα ισχύσει.

Xronos.gr