Ένα εξελισσόμενο success story

Της Ιωάννας Λιούτα

Σύμφωνα με τη Eurostat:

Η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη σε ολόκληρη την ΕΕ

Η χώρα μας το α’ εξάμηνο του 2022 ήταν πρώτη στην ΕΕ στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας . Πληρώνουμε περισσότερο από όλους τος Ευρωπαίους πολίτες.

Η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις

Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι καταναλωτές στην Ελλάδα είχαν τη 2η υψηλότερη χρέωση από τους λογαριασμούς ρεύματος και την 3η υψηλότερη χρέωση από λογαριασμούς φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Φορολογικά έσοδα

Τα φορολογικά έσοδα το 2022 είναι αυξημένα κατά 6,7 δις. Ι Τα έσοδα από ΦΠΑ – αποτελούν το 62% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων -είναι αυξημένα κατά 4,1 δις σε σχέση με το 2021.

Διαβάστε ακόμη  Οι ακρίτες του Έβρου στο πόδι για να βοηθήσουν την Τουρκία - «Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι»

Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα αυξημένα έσοδα είναι λόγω της ΄΄ανάπτυξης”( αύξηση της κατανάλωσης) που οι πολιτικοί της χειρισμοί έχουν επιφέρει, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.Η ακρίβεια είναι αυτή που γεμίζει τα δημόσια ταμεία και τα έσοδα  δίνονται σε επιδοτήσεις στο καρτέλ ενέργειας.

Οι φόροι των πολιτών καταλήγουν στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας, ενώ οι λογαριασμοί συνεχίζουν να είναι υψηλοί.

Για αυτό το ¨εξελισσόμενο success story” μιλά η Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση μιλάει για την ακρίβεια και παρόλα αυτά διατηρεί τον ΦΠΑ στο 24%. Πρέπει άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ,οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και να θεσπιστεί Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή για μισθούς,συντάξεις και επιδόματα.