Ένα σημαντικό «εργαλείο» έχασαν Φέρες και Διδυμότειχο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης

Στα μισά έμειναν τα πειράματα που ξεκίνησε πέρσι το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε καλλιέργειες ψυχανθών στις περιοχές Φερών Αλεξανδρούπολης και Δόξας Διδυμοτείχου, λόγω μη χρηματοδότησης.

Οι δύο δήμοι είχαν υπογράψει το 2018, με το Πανεπιστήμιο, συμβάσεις ύψους 20.000 ευρώ η κάθε μία, με αντικείμενο τη διερεύνηση των βέλτιστων τεχνικών στην καλλιέργεια οσπρίων, στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης, και των πειραματικών μελετών για τη δυνατότητα αξιοποίησης ψυχανθών στον δήμο Διδυμοτείχου. Και στις δύο περιοχές, το Πανεπιστήμιο έκανε έρευνα σε καλλιέργειες πέντε ειδών ρεβυθιού και σε μία ποικιλία φασολιού.

Τα πειράματα στο πεδίο του αγρού ολοκληρώθηκαν την ίδια χρονιά, ωστόσο, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμποδίων, δεν προχώρησε το στάδιο της ανάλυσης των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν και η εργαστηριακή ανάλυσή τους, καθώς στο Πανεπιστήμιο δεν καταβλήθηκαν τα ποσά που προέβλεπαν οι συμβάσεις, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις δαπάνες για την ολοκλήρωση των δύο έργων!
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό, για να μην εμφανιζόμαστε αναξιόπιστοι», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ. Π. Θ., Σπύρος Κουτρούμπας, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, γραφειοκρατικά προβλήματα εμπόδισαν την ολοκλήρωση των πειραμάτων. «Είχαμε εμπλοκή στην υλοποίηση αυτών των συμβάσεων σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των χρημάτων που θα έπρεπε να πάρουμε για να προχωρήσουμε», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πως από το νέο έτος θα επιδιώξει να έρθει σε επαφή με τις δύο νέες δημοτικές αρχές, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια ανέστειλαν τα συγκεκριμένα ερευνητικά έργα. «Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση, γιατί θα είναι κρίμα να μην μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας», δήλωσε ο κ. Κουτρούμπας, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων «θα είναι πραγματικά σημαντικά και θα δώσουν λύσεις στις καλλιέργειες ψυχανθών».