Ένας ακόμη άστεγος στην καρδιά της Αλεξανδρούπολης (Συγνώμη για τη … μιζέρια, κύριε Ζαμπούκη)

Νοέμβριος του 2019:

«Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης δήλωσε στο evrosonline.gr ότι ήδη ετοιμάζεται δομή φιλοξενίας που θα λειτουργεί 11 το βράδυ με 8 το πρωί και θα μπορούν οι άστεγοι να επιλέγουν το χώρο αυτό, τουλάχιστον για να κοιμηθούν το βράδυ, έχοντας θέρμανση και πρόσβαση σε ζεστό νερό».

Ιανουάριος του 2023:

Ένας ακόμη άστεγος συνάνθρωπός μας, λίγα μέτρα από το σπίτι του Γιάννη Ζαμπούκη, βρίσκει καταφύγιο στο παγκάκι του πάρκου, την στιγμή που για άλλη μία νύχτα η θερμοκρασία φλερτάρει με το μηδέν και η υγρασία τρυπάει κόκκαλα. Όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ο άνθρωπος είναι εμφανώς ταλαιπωρημένος και προφανώς άρρωστος, αφού βήχει πολύ.

Για ακόμη μία φορά, ο κ. Ζαμπούκης εξαντλεί την ευαισθησία του στις ανέξοδες υποσχέσεις, στα «γεύματα αγάπης» για άπορους πολίτες, 1-2 φορές το χρόνο, και στο άνοιγμα κλιματιζόμενων αιθουσών του Δήμου, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ακραίες. Ενδιάμεσα, το απόλυτο κενό. Κατά τα άλλα, «στολίζουμε την πόλη μας, φωτίζουμε τις ψυχές μας», όπως αναφέρει σε σχετικό χριστουγεννιάτικο βιντεάκι, στο οποίο παρουσιάζεται το «επίτευγμα» του στολισμού της Αλεξανδρούπολης. Δεν θέλουμε να χαλάμε το εορταστικό κλίμα, κύριε Ζαμπούκη, ούτε να γινόμαστε μίζεροι, παραβαίνοντας την προτροπή σας να αφήσουμε στην άκρη τη μιζέρια τις ημέρες αυτές, όμως, η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, στην καρδιά της πόλης που διοικείτε.

Διαβάστε ακόμη  Κωστής Χατζηδάκης: Ένας έντρομος υπουργός «Αθωώνει» Μητσοτάκη – «Κλουζώ» τον παρακολουθούσαν

Η μόνιμη επωδός ότι οι άστεγοι δεν θέλουν τη βοήθεια κανενός, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την απραξία μας. Ένας μικρός ξενώνας, θα έπρεπε να υπάρχει, κι ας τον χρησιμοποιούσαν σπάνια και ελάχιστοι συνάνθρωποί μας. Σε ό,τι αφορά δε, τις περιπτώσεις που είναι εμφανή ζητήματα ψυχικής ή/και σωματικής υγείας, είναι αναγκαίο να κινούνται άλλοι μηχανισμοί, με πρωτοβουλία του Δήμου και των κοινωνικών του υπηρεσιών. Προτού συμβεί το μοιραίο.

Το σχόλιό της για τον συγκεκριμένο άστεγο έκανε στη σελίδα τηςfacebook η παράταξη «Πόλη & Πολίτες»:

«ΝΤΡΟΠΗ ΜΕΓΑΛΗ.

Η φωτογραφία είναι πριν από λίγο. Στην παραλία πλησίον.

Ένας άστεγος συμπολίτης μας, εδώ και ημέρες στο παγκάκι, μέσα στο κρύο, ακριβώς κάτω από το στολισμένο δέντρο για τα παιδιά.

Απέναντι ακριβώς από το σπίτι του άρχοντα της πόλης.

Δίχως αντιπολιτευτική διάθεση. 

Κάντε κάτι αμέσως.

Υ/Γ: Απόψε έβηχε όπως μας είπαν. Κοιμάται καιρό με τέτοια υγρασία δίπλα στη θάλασσα ποσό καλά να είναι ο άνθρωπος.

Κύριε πρόεδρε του πολυκοινωνικού.. Κύριε πρόεδρε της κοινότητας..Και λοιποί..»