Ένας Θρακιώτης στην εμπόλεμη Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας

Τη χρηματική ενίσχυση ευαισθητοποιημένων πολιτών ζητάει Κομοτηναίος συντοπίτης μας, ο οποίος εδώ και 16 χρόνια διαμένει με τη σύζυγό του στην πόλη Κοσταντίνοφκα Ουκρανίας στο Ντονέτσκ. Πρόκειται για μία πόλη που έχει πληγεί έντονα από την επίθεση της Ρωσίας, με πλήθος νεκρών, καταστροφή δημόσιων κι ιδιωτικών υποδομών καθώς επίσης κύμα μετανάστευσης μόνιμων κατοίκων.

Ο Βαγγέλης Παννάς, ο οποίος εδώ και πέντε χρόνια έχει υποστεί έμφραγμα κι ελαφρύ εγκεφαλικό με αποτέλεσμα με εντολή ιατρών να μην επιτρέπεται να εργαστεί, έχει βιώσει το πιο άσχημο πρόσωπο του πολέμου και χρειάζεται μερικά χρήματα, προκειμένου αυτός κι η χαμηλόμισθη σύζυγός του να αγοράσουν συσκευές θέρμανσης για τον κρύο χειμώνα.

«Κάθε μέρα έχουμε νεκρούς, παιδιά, γυναίκες, παππούδες και γιαγιάδες. Για εμάς είναι δραματικά εδώ τα δεδομένα» είπε για το πως βιώνει τα πολεμικά γεγονότα. «Στην αρχή φοβόμασταν αρκετά, τώρα υπάρχει καθημερινά ο κίνδυνος, κοιμόμαστε ελάχιστες ώρες τα βράδια» συνέχισε και κατηγόρησε τη Ρωσία πως «αναιδέστατα χτυπάει κτίρια, οικοδομές, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία, που ξέρει ότι εκεί υπάρχει κόσμος που κρύβεται ή έμεινε χωρίς σπίτι και οικογένεια».

Ευχή του δεν είναι άλλη από το να σταματήσει ο πόλεμος κι οι θάνατοι ανθρώπων, ιδίως όσων δεν φταίνε σε τίποτα κι ακόμη περισσότερο μικρών παιδιών.

Το σπίτι του μέχρι στιγμής δεν έχει υποστεί ζημιές, παρά τις μεγάλες καταστροφές στην πόλη του, ωστόσο ζητάει χρήματα -περίπου 1.500 ευρώ- προκειμένου να αγοράσει κι εγκαταστήσει μερικές συσκευές θέρμανσης για τον χειμώνα. «Προσπαθούμε να ζήσουμε και να για να ζήσουμε χρειαζόμαστε μία βοήθεια από όποιον και ό, τι μπορεί» δήλωσε.

Ο συμπολίτης μας ευχαριστεί εκ των προτέρων

Θέλοντας να ευχαριστήσω ολόθερμα εσάς, την εφημερίδα σας και το φίλο και συντοπίτη δημοσιογράφο Φάνη Κωφίδη για την κινητοποίηση, απευθύνω έκκληση για βοήθεια προς τους συντοπίτες μου Ροδοπίτες, για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προς αποφυγή του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζω εγώ και η σύζυγός μου.

Διαβάστε ακόμη  Ένα εξελισσόμενο success story

Είμαι ο μόνος Έλληνας εδώ στην πόλη Κοσταντίνοφκα της Ουκρανίας δίπλα στο Ντονέτσκ. Εδώ που βρίσκομαι (πόλη των 80.000 κατοίκων) τα προβλήματα για τα δικά μας δεδομένα είναι δραματικά. Αυτό που άμεσα και στοιχειωδώς τώρα χρειαζόμαστε (και παρακαλώ γι’ αυτό) είναι η εγκατάσταση συσκευών θέρμανσης του χώρου και του νερού στο διαμέρισμα που ζούμε, για την αντιμετώπιση του δριμύτατου ψύχους που φτάνει και ως τους -25 βαθμούς. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις λόγω του πολέμου, έχει υποβαθμιστεί η ζωή μας όσο δεν πάει άλλο.

Είναι όμως η ζωή μας, το βιος μας, η oικογένειά μας, και δε θέλουμε να τα εγκαταλείψουμε ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα τώρα πια εν μέσω πολέμου εδώ, σε μια βομβαρδισμένη πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, η οποία θεωρείται προσαρτημένη από τους Ρώσους. Παρακαλώ για την υποστήριξη από την πατρίδα μου την Κομοτηνή του Νομού Ροδόπης και τους κατοίκους της, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος του θανάτου μας τουλάχιστον από το βαρύ χειμώνα και το δριμύ ψύχος που έρχεται.

Ευχαριστώ ξανά και εκ των προτέρων όλες και όλους για την ανθρώπινη κατανόηση, και εύχομαι ποτέ άνθρωπος να μη βρεθεί στην τόσο άβολη θέση να ζητάει βοήθεια, απλά για να μην παγώσει.. ο Θεός να σας έχει καλά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

Όνομα δικαιούχου: Evaggelos Pannas

BIC/Swift Code: PBANUA2X

Iban: UA773052990262046400939825410

Πηγή: xronos.gr