Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ζώα συντροφιάς σε ημερίδα στην Αλεξανδρούπολης

Τι είναι η κακοποίηση; Που υστερεί η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς; Γιατί κάποια ζώα γίνονται επιθετικά; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε σήμερα στο Νομαρχείο.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Παράρτημα Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης συνδιοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα «Τα ζώα συντροφιάς, η κακοποίηση και μη θανάτωσή τους: Η διαχείριση των προβλημάτων & ο ρόλος της Κτηνιατροδικαστικής».

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι δεν είναι τα αδέσποτα ζώα πιο επιθετικά από τα δεσποζόμενα ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία που δείχνουν ότι συχνά τα ζώα συντροφιάς που έχουν σπίτι και κηδεμόνες είναι αρκετά επιθετικά όταν οι κηδεμόνες τους δε γνωρίζουν πως να τα διαχειριστούν. Κακοποίηση είναι οτιδήποτε προκαλεί πόνο στα ζώα συντροφιάς, όχι μόνο σωματικό αλλά και ψυχολογικό. Η τιμωρία μάλιστα προκαλεί μεγαλύτερη επιθετικότητα σύμφωνα με συμπεράσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα. Τα ζώα του σπιτιού που αφήνονται για πολλές ώρες χωρίς συντροφιά, που δεν κοινωνικοποιούνται, δεν ζουν όπως πρέπει, συχνά παρουσιάζουν επιθετικές συμπεριφορές, εξήγησαν οι ειδικοί.

Στην ημερίδα τονίστηκε και ο ρόλος των κτηνιάτρων στη σωστή πρόληψη ασθενειών αλλά και στη σωστή καθοδήγηση των κηδεμόνων ζώων.

Αναλύθηκε επίσης η ισχύουσα νομοθεσία για την κακοποίηση ζώων, που σε πολλά σημεία πάσχει. Για παράδειγμα τονίστηκε ότι η θανάτωση ενός ζώου δεν είναι βασανισμός όταν ο θάνατος του είναι ακαριαίος. Είναι παράνομη θανάτωση αλλά όχι βασανισμός. Η νομοθεσία θα πρέπει λοιπόν να είναι συγκεκριμένη και να ξεκαθαρίζει τα αδικήματα με τις ανάλογες τιμωρίες. Ειπώθηκε ακόμη ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί είσπραξης των προστίμων για κακοποίηση ενώ σε μερικές περιπτώσεις υπηρεσίες άσχετες με το θέμα καλούνται να έχουν λόγο σε θέματα κακοποίησης….

Διαβάστε ακόμη  Δάσος Δαδιάς: Για λάθη δεκαετιών στην πρόληψη, κάνει λόγο η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης

Ενδιαφέρον παρουσίασε η διαπίστωση ότι μερικές ράτσες σκύλων έχουν συσχετιστεί με επιθετικότητα κάτι που δεν ισχύει. Μάλιστα παρουσιάστηκαν εικόνες ημίαιμων σκυλιών που συχνά χαρακτηρίζονται ότι προέρχονται από συγκεκριμένη ράτσα ενώ οι αναλύσεις dna δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα σκυλιά που μοιάζουν με pit bull και θεωρούνται πιο επικίνδυνα για επιθέσεις, δεν έχουν ίχνος από pit bull στο dna τους ενώ μικρόσωμα σκυλιά που μοιάζουν με τα γνωστά σε όλους μας Κανίς, μπορούν άνετα να έχουν στο dna τους συσχετισμό με ράτσες όπως pit bull. Το να συσχετίζουμε λοιπόν έναν ημίαιμο σκύλο με ράτσα με βάση την εμφάνιση του, επιστημονικά είναι λάθος, είπαν οι ειδικοί.

Τέλος και μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση του Δημάρχου κ. Λαμπάκη για το τι γίνεται στην Ευρώπη, ο κτηνίατρος κ. Καραγιάννης εξήγησε πως δεν πρέπει να ζηλεύουμε πολύ την Ευρώπη. “Έχω ζήσει πολλά χρόνια στη Βρετανία και σας διαβεβαιώ πως εκεί δεν έχουν αδέσποτα στους δρόμους γιατί τα κοιμίζουν, δηλαδή προχωρούν σε ευθανασίες. Στα περισσότερα καταφύγια αν τα αδέσποτα δεν υιοθετηθούν σε 1-2 μήνες, τα κοιμίζουν για να υποδεχτούν άλλα. Άρα έχουν αδέσποτα και τα διαχειρίζονται έτσι. Δεν είναι λοιπόν κάτι που πρέπει να ζηλεύουμε. Είναι θέμα παιδείας τα αδέσποτα”, τόνισε ο κ. Καραγιάννης.