Έβρος-Χάσκοβο: Διασυνοριακό πρόγραμμα ανάδειξης φυσικής κληρονομιάς

Η παραδοσιακή σχέση με την αμπελοκαλλιέργεια και η τοπική γαστρονομία τόσο του Έβρου όσο και του Χασκόβου θα έχον τη δυνατότητα να αναπτυχθούν μέσω του έργου «Προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Βουλγαρίας- Ελλάδας μέσω έξυπνων και ψηφιακών εργαλείων».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2017 και ολοκληρώνεται τον φετινό Οκτώβρη. Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων «Μαρίτζα», ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι η Δημοσυνεταιριστική Έβρος ΑΕ, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Συνεργασία Ενεργών Πολιτών. Το έργο με ακρωνύμιο eTourist εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 334.467 ευρώ.

Βασικός στόχος

«Βασικός στόχος του έργου είναι η προώθηση, η ανάπτυξη, η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της γαστρονομίας και του οίνου στην περιοχή του Έβρου, καθώς και του Χασκόβου. Ουσιαστικός στόχος είναι να αναδειχθούν ως τουριστικοί προορισμοί», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Δημοσυνεταιριστικής, Ευάγγελος Καζάκης, εξηγώντας ότι «ο τουρίστας που θα έρχεται στον Έβρο να μπορεί να επισκεφθεί όλα τα σημεία που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και το περιβάλλον που αξίζει να δει, να γεύεται τα τοπικά εδέσματα και, φυσικά, να πίνει το τοπικά παραγόμενο κρασί που προέρχεται από ντόπιες ποικιλίες».

Διαβάστε ακόμη  Η παρωδία των απογευματινών χειρουργείων

Μελέτες και πληροφορίες

Εστιάζοντας στον ρόλο της Δημοσυνεταιριστικής, ο κ. Καζάκης εξηγεί τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία:
• Μελέτη που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη μεθοδολογία και προσέγγιση για τις πολιτιστικές και φυσικές περιοχές ή μνημεία, κρασιά από τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες και όχι μόνο, καταγραφή της τοπικής παραδοσιακής γαστρονομίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς. Η μελέτη ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.
• Μελέτη και ανάδειξη της παραδοσιακής και όχι μόνο οινοποίησης στον Έβρο με τα χαρακτηριστικά των περιοχών του κρασιού, τις μοναδικές ποικιλίες για την περιοχή και τα οινοποιεία της περιοχής.
• Συλλογή γενικότερων πληροφοριών για την περιοχή του Έβρου.
• Συλλογή και παροχή πληροφοριών για την ψηφιακή δικτυακή πύλη.
• Ψηφιοποίηση πολιτιστικών και φυσικών τοποθεσιών και περιοχών και δημιουργία βίντεο διαδρομών για τον Έβρο.

Με στοιχεία από το ypaithros.gr