Εντάσσεται ο Έβρος στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού λόγω ειδικού καθεστώτος (;)


Αλλαγές και αύξηση των δικαιούχων επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού , που υλοποιείται μέσω του ΟΑΕΔ, παράλληλα με την αύξηση κονδυλίων σε σχέση με πέρυσι . Σκοπός και στόχος η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν κυρίως  πέρυσι από την ραγδαία μείωση των επισκεπτών και κατά συνέπεια της  μείωσης των εσόδων. 

Στα μέτρα για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού που  φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση παραμένει και διατηρείται το ειδικό καθεστώς των 10 διανυκτερεύσεων που ισχύει για τα νησιά που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού / μεταναστευτικού . Σε αυτό το ειδικό καθεστώς φαίνεται να εντάσσεται και ο Έβρος. 

Κάτι που θα έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και χρόνια για να στηριχθεί ένας από τους φτωχότερους και πιο εγκαταλελειμμένους νομούς της χώρας, για να τονωθεί η οικονομία των κατοίκων και επιχειρηματιών, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ακόμα και να λειτουργήσει ως κίνητρο για επενδύσεις σε νέες τουριστικές υποδομές και όχι μόνο. 

Φαίνεται όμως πως η Κυβέρνηση, αφού ετοιμάζεται να δημιουργήσει νέες και να επεκτείνει τις δομές που υπάρχουν στο ΚΥΤ & ΠΡΟΚΕΚΑ του Φυλακίου Ορεστιάδας, εντάσσει την περιοχή στο ίδιο καθεστώς με  Λέσβο, Χίο , Σάμο, Κω και τα υπόλοιπα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος . 

Πέρυσι ο Έβρος εντάχθηκε στο ίδιο καθεστώς λόγω των γεγονότων στα σύνορα, όπου αμέσως μετά επιβλήθηκε το λοκνταουν, λόγω πανδημίας, όποτε ο Έβρος είχε πληγεί οικονομικά πολύ νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. 

Αναλυτικά τα  10 σημεία του Κοινωνικού Τουρισμού, δικαιούχοι και παραδείγματα. 

Χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι η αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής με αντίστοιχη μείωση της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό πρόγραμμα αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με το περσινό το οποίο προέβλεπε έξι και όχι πέντε διανυκτερεύσεις, μειωμένη συμμετοχή του ωφελούμενου και ανώτατο ποσό συμμετοχής 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση με πρωινό. Ειδικότερα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε:

 1. 1.Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
 2. 2.Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
 3. 2.Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία).
 4. 4.Αύξηση της συμμετοχής του ΟΑΕΔ έως και 14% στο κόστος διαμονής και παράλληλα μείωση έως και 20% της συμμετοχής των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία 
 5. 5.Αύξηση της επιδότησης για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό.
 6. 6.Διατήρηση του ειδικού πλαισίου για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού και ένταξη για πρώτη φορά του νομού Έβρου.
 7. 7.Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
 8. 8.Μείωση της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας των κλινών το καλοκαίρι και στις εορτές στο 25% έναντι 40%
 9. 9.Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ
 10. 10.Το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021 ξεκίνησε την 1η Αυγούστου.
Διαβάστε ακόμη  Καθημερινά, ανθρώπινα δράματα στην Αλεξανδρούπολη της «ανάπτυξης»…

Παραδειγματα 

Παράδειγμα 1:

 • 1 εβδομάδα, 4μελής οικογένεια (2 Παιδιά 5 + 10 ετών) σε νησί
 • 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό
 • Επιδότηση ΟΑΕΔ = 600€ (2 Δίκλινα Χ 50€ Ημερησίως Χ 6 Βράδια)
 • Ιδιωτική συμμετοχή = 96€ (2 Δίκλινα Χ 8€ Ημερησίως Χ 6 Βράδια)
 • Ακτοπλοικά με επιστροφή (Ναύλος 60€ ανά άτομο)
 • Επιδότηση ΟΑΕΔ = 55€ (2 ενήλικες Χ 20€, 1 παιδί  Χ 15€ + 1 παιδί δωρεάν)
 • Ιδιωτική συμμετοχή = 55€ (2 ενήλικες Χ 20€, 1 παιδί  Χ 15€ + 1 παιδί δωρεάν)

ΣΥΝΟΛΟ

 • Επιδότηση ΟΑΕΔ = 655€ (81%)
 • Ιδιωτική συμμετοχή = 151€ (19%)

Παράδειγμα 2:

 • 5 μέρες, 3μελής οικογένεια (παιδί 3 ετών) στην ηπειρωτική Ελλάδα
 • 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 4 αστέρων με πρωινό
 • Επιδότηση ΟΑΕΔ = 212€ (1 τρίκλινο Χ 53€ ημερησίως Χ 4 βράδια)
 • Ιδιωτική συμμετοχή = 68€ (1 τρίκλινο Χ 17€ ημερησίως Χ 4 βράδια)

ΣΥΝΟΛΟ

 • Επιδότηση ΟΑΕΔ = 212€ (76%)
 • Ιδιωτική συμμετοχή = 68€ (24%)

Τουρισμός για όλους

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τέθηκε σε λειτουργία και το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» από το υπουργείο Τουρισμού, που προβλέπει επιδοτούμενες διακοπές με e-voucher για όλους και με εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα έχει παραταθεί για το 2021 και τα vouchers για καταλύματα και τουριστικά γραφεία που έχουν εκδοθεί ισχύουν κανονικά έως 31/12/2021.

Δικαιούχοι e-voucher για το πρόγραμμα μέσω Τουριστικών Γραφείων είναι όσοι κληρώθηκαν την 31/7/2020. Η πρόσβαση στον αριθμό e-voucher γίνεται μέσω της εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.

Αγρότες

Ξεχωριστά προγράμματα κοινωνικού – ιαματικού τουρισμού και εκδρομών προσφέρει και ο ΟΠΕΚΑ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους αγρότες στο πλαίσιο του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.