Στην ελληνική επικράτεια, 4 χλμ. νότια της νησίδας όπου βρίσκονταν, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι πρόσφυγες και μετανάστες, μετά μία εβδομάδα εγκλωβισμού τους

Το σημείο όπου σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα που απέστειλαν εντοπίστηκαν οι πρόσφυγες — Χάρτης: Google Maps

Στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας όπου αρχικά βρίσκονταν, εντοπίστηκαν στον Έβρο οι πρόσφυγες και μετανάστες στην παραποτάμια περιοχή των Λαβάρων· μετά την περισυλλογή τους έσπευσαν για βοήθεια οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές και οι άνθρωποι μεταφέρονται πλέον σε κέντρο κράτησης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άμεσα ξεκινά έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα οι 22 άνδρες, οι 9 γυναίκες και τα 7 παιδιά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθούσε από την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις και είχε δώσει εντολή προκειμένου να ενταθούν οι έρευνες, ενώ βρισκόταν σε άμεση επαφή με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το αρχηγείο της Αστυνομίας, στις οποίες αναφερόταν πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και, έτσι, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Για το θέμα έστειλε επιστολή και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου επισημαίνει ότι πρόσωπα που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα καταγωγής (Συρία) έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες διεθνούς προστασίας και την απευθύνει προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με κοινοποίηση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Γραφείο Ελλάδας), στον Συνήγορο του Πολίτη, στη FRONTEX και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πηγή: υπ. Προστασίας του Πολίτη, ΕΛ.ΑΣ, Ε.Ε.Δ.Α, ΕΡΤ