Μπορεί τα νέα από την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, αναφορικά με την αύξηση των αφίξεων από Τουρκία, το 2019, να είναι θετικά, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που αντί για αισιοδοξία προκαλεί τρόμο. Ο λόγος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τελωνεία του Έβρου, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν δεκαετίες για να εξυπηρετούν μερικές χιλιάδες κόσμου και σήμερα δέχονται 2,5 εκατομμύρια εισερχόμενους και εξερχόμενους επισκέπτες μέσα σε ένα χρόνο!

Σύμφωνα με την Ευαγγελία Καραμπατζάκη, ταμία της Ομοσπονδίας FedHATTA, η οποία μίλησε στο reporter.gr, εκπροσωπώντας τα τουριστικά γραφεία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι πολύωρες καθυστερήσεις που σημειώνονται κατά την είσοδο των Τούρκων τουριστών από τα Τελωνεία, και ιδιαίτερα το Τελωνείο των Κήπων, κρίνονται απογοητευτικές και αποτρεπτικές για την επανάληψη του ταξιδιού. Οι καθυστερήσεις αυτές μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 4 ώρες αναμονής σε ουρά αυτοκινήτων (!), ταλαιπωρώντας τους ταξιδιώτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τα διόδια στο Τελωνείο, με τις ουρές αυτοκινήτων και λεωφορείων που σχηματίζονται να είναι ατελείωτες. Ως αποτέλεσμα, τα σημεία εισόδου-εξόδου του Έβρου παραμένουν ανεκμετάλλευτοι μοχλοί ανάπτυξης που αν δεν εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο υποδομών θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες συνθήκες στον τουρισμό της περιοχής.

Διαβάστε ακόμη  4.500 ευρώ για … κουρτίνες και πόρτες τύπου ‘φυσούνα’ ξόδεψε ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης

Ενδεικτικά, από την είσοδο – έξοδο του Τελωνείου των Κήπων το 2019 πέρασαν 2,5 εκατ. άνθρωποι – τουρίστες και μη – έναντι μόλις 700.000 μια δεκαετία πριν. Το Τελωνείο αυτό αποτελεί δε και την πύλη εισόδου των Ασίας στην Ευρώπη, επομένως απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών – οι οποίες είναι της δεκαετίας του 60’ – καθώς και η ενίσχυση του Τελωνείου τόσο σε τελωνειακό προσωπικό όσο και σε αστυνομικούς που διενεργούν ελέγχους διαβατηρίων – αυτή τη στιγμή τους ελέγχους διενεργούν 2 αστυνομικοί ανά βάρδια.

Χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης Visa

Άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο στην αύξηση των τουριστικών ροών από την Τουρκία είναι η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης Visa. Οι διαδικασίες έκδοσης visa πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να επιτρέψουν σε περισσότερους επισκέπτες από τη γειτονική χώρα να πραγματοποιούν διασυνοριακό ταξίδι στον Έβρο δεδομένης της κοντινής απόστασης από την Κωνσταντινούπολη (η Αλεξανδρούπολη απέχει 3,5 ώρες από την Κωνσταντινούπολη) και όλων των πλεονεκτημάτων της περιοχής που την καθιστούν ελκυστική στους Τούρκους επισκέπτες (φαγητό, διασκέδαση, κοινά σημεία στην κουλτούρα).