Σε έγγραφο με ημερομηνία 26/6/2020 και την ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον», ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιαςκαλεί τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να καταθέσουν «επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα» για τουςεναέριουςψεκασμούς για την ακμαιοκτονία των κουνουπιών. Πρόκειται για αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί πολλές φορές, καθώς η συγκεκριμένη δράση θεωρείται η πλέον αποτελεσματική, χωρίς όμως να έχει ακόμη καμία τύχη.

Σημειώνεται πως η κατάσταση με τα κουνούπια, ειδικά στον Έβρο, από τον οποίο έχουμε καλή εικόνα, είναι τραγική. Τόσο σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όσο και μέσα στο κέντρο της πόλης, τα βράδια είναι σκέτο μαρτύριο.  Ωστόσο, παρά τα αιτήματα των αρμοδίων και τα παράπονα του κόσμου, το Υπουργείο Υγείας για να δώσει άδεια ψεκασμών από αέρος για την ακμαιοκτονία των κουνουπιών (κι όχι μόνο για τις προνύμφες, όπως γίνεται ήδη), ζητά επαρκή αιτιολόγηση, όπως αναφέρεται επισήμως, αλλά και ύπαρξη κρούσματος ιού του δυτικού Νείλου, όπως ακούγεται στο παρασκήνιο. Γεγονός που είναι απολύτως παράλογο, αφού αν υπάρξει ήδη τέτοιο κρούσμα, το παιχνίδι θα έχει χαθεί και η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε ακόμη  Ζαμπούκης: Αφαιρεί αρμοδιότητα από τον Αραμπατζή και τη δίνει τον Δαστερίδη

Συγκεκριμένα, το έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει:

«Όσον αναφορά στην εφαρμογή ULV ψεκασμών από αέρος σας υπενθυμίζουμε ότι θαπρέπει να υποβληθεί εκ νέου επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα από το οποίο να προκύπτει α) ότι τομέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο επειδή υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία βάσει τουαριθμού των κρουσμάτων των νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές και των εντομολογικώνδεδομένων και β) ότι έχουν εφαρμοστεί οι μέθοδοι προνυμφοκτονίας και ULVαπό εδάφους».

Η απόφαση αναλυτικά: https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%A8%CE%A6%CE%A1465%CE%A6%CE%A5%CE%9F-46%CE%9D?inline=true