Επείγουσα ανάγκη αιμοπεταλίων για μια 16χρονη ασθενή που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΑ με σοβαρό αιματολογικό νόσημα

Μία 16χρονη κοπέλα νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας σοβαρού αιματολογικού προβλήματος και χρήζει επείγουσας ανάγκης πολλών μονάδων αιμοπεταλίων.

Όσοι πολίτες επιθυμούν και μπορούν να βοηθήσουν, παρακαλούνται άμεσα να προσέλθουν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, έτσι ώστε να χορηγηθούν οι απαιτούμενες μονάδες αιμοπεταλίων στην 16χρονη ασθενή, που αυτές τις εορταστικές μέρες αγάπης, μας χρειάζεται όλους δίπλα της. Η νεαρή ασθενής ονομάζεται Καραμπαϊράμ Μπακιέ.

Ποιοι μπορούν να δωρίσουν αιμοπετάλια για την νεαρή ασθενή και με τι συχνότητα;;

Ένας υγιής ενήλικας που βρίσκεται στο ηλικιακό φάσμα των 18-55 ετών και με σωματικό βάρος μεγαλύτερο των 50kg μπορεί να γίνει δότης αιμοπεταλίων.

Διαβάστε ακόμη  Τα σημεία των μαζικών δειγματοληψιών από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ - Πέμπτη 26 Ιανουαρίου

Επιπρόσθετα η ασθενής έχει άμεση ανάγκη από αριθμό αιμοπεταλίων > 140.000/μl και οι δότες να μην έχει λάβει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα τις τελευταίες 10 ημέρες να έχει προηγηθεί μία αιμοδοσίανα έχει περάσει από ιατρική αξιολόγηση, λήψη ιστορικού, και εργαστηριακό έλεγχο (ΗΒV, HCV, HIV, HTLV, RPR , Γενική Αίματος & Ομάδα αίματος).

Ο δότης αιμοπεταλίων παράλληλα μπορεί να είναι και αιμοδότης αν τηρούνται τα απαιτούμενα μεσοδιαστήματα ασφαλείας που ανέρχονται σε 5 ημέρες από την δωρεά αιμοπεταλίων σε αίμα και αντιστρόφως, 1 μήνας από δωρεά αιμοπεταλίων σε δωρεά αιμοπεταλίων και 3-6 μήνες από αιμοδοσία σε αιμοδοσία, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του δότη όπως ο αιματοκρίτης και το φύλο του.