Με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας», εκφράζει τους φόβους αλλά και την ανησυχία του ότι ο σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας έπειτα από 20 χρόνια στέγασης στο ξύλινο κτίριο επί της οδού Τσιμισκή, στο σπίτι που άφησε ως διαθήκη η Αντουανέτα Δεμτζιάν, η πρώτη και πιο αγαπημένη καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, κινδυνεύει να χάσει την στέγη του, από το 12ο Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης. Την μετεγκατάσταση του οποίου αιτήθηκε υπάλληλος του δήμου Αλεξανδρούπολης εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκη, αίροντας την παραχώρηση του κτιρίου στον Σύλλογο Ελληνογαλλικής φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας».

Η πράξη αυτή φυσικά δεν συνάδει με τους όρους της διαθήκης, αφού η Αντουανέττα Δεμτζιάν, δώρισε τον σπίτι της στον δήμο Αλεξανδρούπολης, θέτοντας ως μοναδικό όρο τον τρόπο αξιοποίησης του οικήματος. Επιθυμούσε να μετατραπεί σε κέντρο ανάπτυξης γλωσσών και πολιτισμών ή βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Επίσης η αλλαγή χρήσης του κτηρίου προϋποθέτει και την μεταποίηση του.

Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ του evrosonline, η απόφαση αυτή παραβιάζει την επιθυμία της εκλιπούσης και ανοίγει κατά την κρίση σοβαρών νομικών ένα παράθυρο διεκδίκησης της κυριότητας του σπιτιού από το Γαλλικό ινστιτούτο. Συνεπώς εάν η δημοτική αρχή επιμείνει σ´αυτή την απόφαση ελλοχεύει ο κίνδυνος ο Δήμος να χάσει την κυριότητα του κτηρίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας « Το Σπίτι της Αντουανέττας»

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στα μέλη του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας «Το Σπίτι της Αντουανέττας» και σε πλήθος κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, από την πρόθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να μεταφέρει στο ξύλινο κτίριο στο οποίο στεγάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ο Σύλλογος, το 12ο Νηπιαγωγείο της πόλης. Κάτι τέτοιο, με βάση τη διαθήκη της εκλιπούσης Αντουανέττας, θα ήταν παράνομο.

Ο Σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2002 και μετρά περίπου 200 μέλη, όπως είναι γνωστό, στεγάζεται στο Σπίτι της Αντουανέττας Δεμντζάν, (1912-1992) της πρώτης και πιο αγαπημένης καθηγήτριας γαλλικής γλώσσας στην Αλεξανδρούπολη, η οποία δώρισε το σπίτι της στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με διαθήκη, υπό τον όρο να λειτουργεί ως σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τιμώντας την επιθυμία της δωρήτριας.

O Σύλλογος Ελληνογαλλικής Φιλίας από το 2002 που ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του, εργάζεται με σκοπό τη διάδοση και προώθηση της γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού, με τρόπους ευρηματικούς, καινοτόμους και βιωματικούς. Λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βρίσκεται σε διαρκή ενασχόληση με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα, που λειτουργούν καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο και απευθύνονται σε μικρά παιδιά και εφήβους, αλλά και σε ενήλικες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε επιστολή του προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αναφέρουν πως ενημερώθηκαν άτυπα και με έμμεσο τρόπο στις 9 Αυγούστου, ότι υπάλληλος του Δήμου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης έχει αιτηθεί τη μεταστέγαση του 12ου Νηπιαγωγείου Αλεξανδρούπολης στο παλιό ξύλινο σπίτι της Αντουανέττας και κατά συνέπεια δρομολογεί την άρση της παραχώρησής του στον Σύλλογο. Κάτι τέτοιο δε συνάδει με τους όρους της διαθήκης καταρχάς και κατά δεύτερον θα σήμαινε τη μεταποίηση του ιστορικού κτιρίου, ένα από τα λίγα που σώζονται για να θυμίζουν ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας μας. Ελπίζοντας στην υποστήριξη όλων για να διασωθεί ένας χώρος πολιτισμού, δηλώνουμε ότι το ζήτημα είναι ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ!»

Εκ του Δ.Σ. του Συλλόγου

Διαβάστε ακόμη  Βολές του Στρατού στο πεδίο βολής “Αετός”από σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου