Στο πάντρεμα με… υδρογόνο των μεγάλων σχεδίων που δρομολογούνται στο φυσικό αέριο, όπως ο πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη και η υπόγεια αποθήκη στο εξαντληθέν κοίτασμα της Νοτίου Καβάλας, προκειμένου αυτά να «πρασινίσουν» και να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Στην ουσία, σύμφωνα με το businessdaily, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα «παράθυρο» προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης των μεγάλων υποδομών φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της ΕΤΕπ από το 2022 και μετά, για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, να σταματήσει να δανειοδοτεί τα παραδοσιακά έργα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα και με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Άντριου Μακντάουελ (Andrew McDowel), η μόνη περίπτωση να συνεχιστεί από το 2022 και μετά η χρηματοδότηση τέτοιων έργων από την ΕΤΕπ είναι αυτά να μην ξεπερνούν τα 250 γραμμάρια ρύπων ανά κιλοβατώρα παραγόμενης ενέργειας. Στάνταρ που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πρόσμιξη του φυσικού αερίου με «πράσινα» αέρια, όπως το υδρογόνο, δηλαδή με τεχνολογίες που ναι μεν έχουν υψηλότερο κόστος, ωστόσο συμβάλλουν στην πολιτική της ΕΕ για πλήρη απανθρακοποίηση της ηπείρου έως το 2050.

Διαβάστε ακόμη  Καταγραφή των αναγκών των μαθητών σε μέσα τηλεμάθησης από Επιτροπή του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Σημειωτέον ότι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΤΕπ να πάψει να δανειοδοτεί παραδοσιακής μορφής έργα φυσικού αερίου, υπήρξε παρέμβαση από την ελληνική πλευρά με πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΝ Γ. Θωμά. Έτσι με νεότερη απόφαση η ΕΤΕπ, εξαίρεσε από την αρχική απαγόρευση χρηματοδοτήσεων όσα έργα είναι ενταγμένα στην 4η λίστα των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCIs), μεταξύ των οποίων ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης και η αποθήκη της Καβάλας.

Αντί αυτά να πάψουν από φέτος να χρηματοδοτούνται, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση, θα μπορούν να συνεχίσουν να δανειοδοτούνται έως το τέλος του 2021, ωστόσο από εκεί και μετά, τα πράγματα αυστηροποιούνται. Η συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ θα αποφασίζεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και για κάθε ένα έργο διακριτά.

Στοίχημα επομένως από εδώ και πέρα της ελληνικής πλευράς είναι καταρχήν να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου τα παραπάνω projects να ωριμάσουν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να αποσπάσουν τις σχετικές εγκρίσεις πριν το τέλος του 2021.