Επικίνδυνες για την υγεία οι συνθήκες στα κρατητήρια Ορεστιάδας

Για τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών εξ αιτιας έλλειψης αντισηψίας στα κρατητήρια του ΠΡΟΚΕΚΑ, κάνουν λόγο οι Αστυνομικοί της Ένωσης Ορεστιάδας.

Με επιστολή που απέστειλαν στο αρμόδιο Υπουργείο αλλά και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών που προσέρχονται στο Αστυνομικό Τμήμα, τονίζοντας την έντονη δυσοσμία και τη ρυπαρότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ, όπου φυλάσσονται 250-300 αλλοδαποί κρατούμενοι.

Επιπλέον υπογραμμίζουν και τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από έλλειψη αντισηψίας την ίδια ώρα που όπως λένε χαρακτηριστικά «πρόκειται για καταστάσεις που μεταξύ άλλων αμαυρώνουν την εικόνα του Σώματος».

Διαβάστε την επιστολή
Θέμα: «Καθαρισμός Αστυνομικών Υπηρεσιών».
«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού».
Δεν είναι έξυπνος, συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι, αυτός που επαναλαμβάνει τα λάθη του. Πέρυσι τέτοιο καιρό περιμέναμε να τελεσφορήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες με ιδιωτικές εταιρείες για να έχουν πρόσβαση, οι αστυνομικοί, στο αγαθό της καθαριότητας και φέτος το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται περιμένοντας για προσλήψεις εργαζομένων καθαριότητας μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Για το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι την έκβαση αυτών των χρονοβόρων διαδικασιών, δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόβλεψη. Λάθη που επαναλαμβάνονται προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στους συναδέλφους μας, χωρίς κόστος όμως και συνέπειες γι΄ αυτούς που τα διαπράττουν.

Δεν είναι μόνο, τα πιο μελανά χρώματα που συνθέτουν την εικόνα της πλήρους εξαθλίωσης για τους ρυπαρούς χώρους που χρησιμοποιούνται στην εργασία μας, εδώ τίθεται πλέον και σοβαρό θέμα προσβολής της υγείας μας, ιδίως στους χώρους υγιεινής και στους χώρους των κρατητηρίων. Ενδεικτικά αναφέρουμε προς κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, ότι στα κρατητήρια του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α Ορεστιάδας, φυλάσσονται σε καθημερινή βάση 250-300 αλλοδαποί κρατούμενοι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. Μπορεί να αναλογιστεί κάνεις, την ρυπαρότητα και την δυσοσμία που προκαλείται από τόσους κρατουμένους, την ανάπτυξη εστιών μόλυνσης στα αποχωρητήρια και τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, από την έλλειψη καθαριότητας και την μη χορήγηση μέσων καθαρισμού και αντισηψίας.

Παράλληλα θα πρέπει να τονισθεί ότι οι πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες να εξυπηρετηθούν αντικρύζουν καταστάσεις οι οποίες αμαυρώνουν την εικόνα του Σώματος γεγονός που υποβαθμίζει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται από το προσωπικό.

κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ,
Θα θέλαμε να ξέρουμε τί απάντηση δίνεται, ειδικά σε συνάδελφους που υπηρετούν σε υπηρεσίες φύλαξης κρατουμένων, που καλούνται να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους σ΄ αυτό το καθεστώς ;
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι υποχρέωση μας να καθαρίζουμε με δικά μας μέσα ή να πληρώνουμε από το δικό μας υστέρημα ιδιώτες για να καθαρίσουν τους χώρους που προβλέπονται να καθαρίζονται από τη πολιτεία.

κ. Υπουργέ, κ. Αρχηγέ,
Ευελπιστούμε στην άμεση επίλυση του προβλήματός επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι το αγαθό της υγείας δεν είναι διαπρατεύσιμο.

Ο Πρόεδρος Ακίδης Ηλίας
Ο Γεν. Γραμματέας Κυπαρισσούδης Θεοδόσιος