Επιμελητήρια της ΑΜΘ καλούν Μητσοτάκη για την επιδότηση εργασίας

Έχοντας μία δικαστική απόφαση που δικαιώνει έναν Καβαλιώτη επιχειρηματία για το θέμα της επιδότησης εργασίας 12%, την οποία χρωστά ο ΟΑΕΔ σε πολλές επιχειρήσεις της ΑΜΘ, για τα έτη 2010-2015, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της περιφέρειάς μας απευθύνονται  με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς, δίχως όμως καμία τύχη. Οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκθέτοντας σε κοινή τους επιστολή το ιστορικό της υπόθεσης, τα επιχειρήματά τους, αλλά και τη σημασία να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία εις βάρος τους.

Η επιστολή των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Όπως γνωρίζετε, τον Απρίλιο του έτους 2016 με την υπουργική απόφαση 13311/273 που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ, καταργήθηκε η επιδότηση του εργοδοτικού κόστους του ν. 1767/1988 για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, κος Σταθάκης προέβη στην αιφνίδια κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης, καίτοι γνώριζε ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. δεν είχε καταβάλει στις επιχειρήσεις τις οφειλόμενες ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως το έτος 2015, δηλαδή για χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο νόμος βρισκόταν σε ισχύ. Συνεπεία της άρνησης καταβολής των οφειλόμενων οικονομικών ενισχύσεων για μια πενταετία και περαιτέρω της οριστικής κατάργησης του αναπτυξιακού μέτρου, εκατοντάδες μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημία ενώ αναρίθμητες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ευαίσθητες αυτές περιοχές.

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από το έτος 2010 και μέχρι την κατάργηση του μέτρου το έτος 2016, αποστείλαμε στα αρμόδια υπουργεία δεκάδες παρεμβάσεις και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την κατάργηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού μέτρου που συνέβαλε καθοριστικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε οριστικά τον ν. 1767/1988 και παρά τις δεσμεύσεις για αντικατάσταση της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης με παρόμοιο αναπτυξιακό μέτρο, ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα, εκατοντάδες επιχειρήσεις προσέφυγαν στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, στρεφόμενες κατά του ΟΑΕΔ και του Ελληνικού Δημοσίου και διεκδικώντας την καταβολή των οφειλομένων ενισχύσεων για τα έτη 2010 έως 2015. Την 10-9-2019 εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας η με αριθμό 714/2019 απόφαση, η οποία δικαιώνει την προσφεύγουσα επιχείρηση και καταδικάζει τον Ο.Α.Ε.Δ. στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του ν. 1767/1988 (επιδότηση εργοδοτικού κόστους) για τα έτη 2010-2015. Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης κάνει ρητή αναφορά στην υποχρέωση του ΟΑΕΔ να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις από το Β΄ εξάμηνο του έτους 2010 έως και του έτους 2015, διότι οι επιχειρήσεις πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Περαιτέρω, το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η εκδίκαση εκατοντάδων ακόμη αγωγών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων της περιφέρειας, για τις οποίες έχει ήδη δημιουργηθεί το δεδικασμένο της ως άνω δικαστικής απόφασης.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης κατά της ως άνω 13311/273 Υπουργικής απόφασης, η οποία κατήργησε την επιδότηση εργοδοτικού κόστους και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αποδεχόμενα το γεγονός της κατάργησης της συγκεκριμένης ενίσχυσης προς τις μεταποιητικές και τουριστικές περιοχές της περιφέρειάς μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθεί άμεσα οριστική λύση του εκτιθέμενου ζητήματος. Ωστόσο, η εξεύρεση λύσης προϋποθέτει τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, του Υπουργείου Εργασίας και του Ο.Α.Ε.Δ., προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις και να υπάρξει δικαίωση για τις επιχειρήσεις που αναμένουν την καταβολή των οφειλομένων επί μια δεκαετία.

Για το λόγο αυτό, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποστείλαμε εκ νέου σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Επενδύσεων, αιτούμενοι την εξεύρεση οριστικής λύσεως για τις επιχειρήσεις των παραμεθορίων περιοχών μας. Παρ’ όλα αυτά, έως σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, θεωρούμε ότι το σημαντικό αυτό ζήτημα πρέπει να τεθεί υπόψη σας και ειδικότερα προτείνουμε την πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης παρουσία του Πρωθυπουργού, των εμπλεκομένων Υπουργείων και του Ο.Α.Ε.Δ., ώστε να εκθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και να επιχειρήσουμε, πριν την έκδοση περαιτέρω δικαστικών αποφάσεων, την επίλυση του προβλήματος.