Επιμένει για την εξόρυξη χρυσού η «Μεταλλευτική Θράκης» και προσφεύγει στο ΣτΕ

Την ακύρωση της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της «Μεταλλευτικής Θράκης» για διενέργεια ερευνητικού προγράμματος στις Σάπες, ζητά η εταιρεία εξόρυξης χρυσού από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Χρόνος», το αίτημα της εταιρείας συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τετάρτη 5 Ιουνίου. Η απόφαση θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, με την αίτηση ακυρώσεως, που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η εταιρεία στρέφεται κατά της προ μηνών απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία απερρίφθη το αίτημα για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφέρειας Ροδόπης» που υπέβαλε η «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε.». Η εταιρεία υποστηρίζει, ότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, με παράνομη αιτιολογία, απέρριψε το αίτημα για την χορήγηση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Και τούτο διότι, πάντα σύμφωνα με την αίτηση ακυρώσεως που κατατέθηκε, τόσο η προσβαλλόμενη απόφασή του, όσο και οι γνωμοδοτήσεις  του περιφερειακού συμβουλίου και του δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών στις οποίες παραπέμπει, δεν αιτιολογούνται με σκέψεις σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του υπό αδειοδότηση ερευνητικού προγράμματος και την πληρότητα και αρτιότητα της υποβληθείσας Μ.Π.Ε., αλλά περιλαμβάνουν μόνον κρίσεις σκοπιμότητας σχετικά με την εξόρυξη χρυσού από το μεταλλείου Σαπών.

Τι λέει ο Ντίνος Χαριτόπουλος, νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Σαπών

Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση που έχει καταθέσει η εταιρία “Μεταλλευτική Θράκης Ερευνών και Εκμετάλλευσης Α.Ε.” με την οποία ζητάει την ακύρωση της απόφασης του συντονιστή της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης με την οποία απερρίφθη το αίτημα της για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου “ Ερευνητικό Πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημοσίου Μεταλλευτικού χώρου Ε5 Περιφέρειας Ροδόπης”. Η παράταξη μας δηλώνει ρητά και προς κάθε κατεύθυνση ότι η δέσμευση μας στο προεκλογικό πρόγραμμα μας κάθετης διαφωνίας στην εξόρυξη χρυσού είναι σταθερή και διαχρονική. Δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα. Ισχύει για εμάς , που θα διοικήσουμε το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών από την 1η Σεπτεμβρίου η ομόφωνη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του. Μας περιμένουν αγώνες υπεράσπισης της αειφορίας του τόπου μας, υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης . Και θα τους δώσουμε με όλα τα μέσα.

Ντίνος Χαριτόπουλος Νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών