Επιμένει στην «αναβάθμιση» του ΚΥΤ Φυλακίου ο Νότης Μηταράκης

Συγχρόνως όμως συνεχίζεται η ενίσχυση υποδομών, τεχνικών μέσων κι έμψυχου δυναμικού

Επιμένει στην «αναβάθμιση» του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών στο Φυλάκιο Βορείου Έβρου ο υπουργός Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότης Μηταράκης, όπως έκανε γνωστό σε ομιλία του στη Βουλή για τη συμφωνία-πλαίσιο με τίτλο «Παροχή Υπηρεσιών παρασκευής, μεταφοράς και διανομής γευμάτων σε δομές φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία».

Συγκεκριμένα, είπε πως η συμφωνία-πλαίσιο για τις ανάγκες σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η 3η που έρχεται στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι έχει προηγηθεί η Σύμβαση για το Φράκτη του Έβρου και η Σύμβαση κατασκευής των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Σάμου, Κω, Λέρου που εγκαινιάζονται τις επόμενες εβδομάδες, ξεκινώντας από την Σάμο στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν: «Η 4η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και η 5η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου ολοκληρώνεται η κατάθεση των προσφορών, καθώς έχουν ήδη τελεσιδικήσει όλες οι προσφυγές και ενστάσεις και μετά θα πάει και αυτή στο Ελεγκτικό».

Το Υπουργείο έχει διαμηνύσει πως η «αναβάθμιση» δεν σημαίνει κι αύξηση των διαμενόντων εντός της Δομής, ωστόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς τα μελλούμενα.

Περισσότερα από 100εκ€ για τη σίτιση μεταναστών

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας-πλαισίου για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο, ο υπουργός πληροφόρησε πως έγινε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει διάρκεια τέσσερα έτη και αξία 102.773.050 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ).

«Το Δημόσιο δεσμεύεται να πληρώσει μόνο για τις ημερήσιες μερίδες που παραγγέλνει και αυτές εξαρτώνται από τις ροές και από την ταχύτητα τελεσιδικίας αιτημάτων ασύλου», εξήγησε και εκτίμησε ότι «με τα σημερινά δεδομένα οι προβλεπόμενες δαπάνες, που χρησιμοποιούνται από το Ταμείο Μετανάστευσης της ΕΕ για το υπόλοιπο 2021 θα είναι αισθητά χαμηλότερες». Η νέα συμφωνία-πλαίσιο, συνέχισε ο κος Μηταράκης,  περιλαμβάνει γενικό συσσίτιο για ενήλικες και ειδικά μενού για  διαβητικούς, ευάλωτες ομάδες, βρέφη και παιδιά. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αναθέτουσα Αρχή επέλεξε να ορίσει εκτιμώμενη ημερήσια δαπάνη σιτηρεσίου το ποσό των 6,88€.

Διαβάστε ακόμη  Αντίθετη η Λαϊκή Συσπείρωση στην συνένωση των ΔΕΥΑ

Συνοριοφύλακες, υποδομές και τεχνικά μέσα

Πως έχουν ήδη προσληφθεί 400 νέοι συνοριοφύλακες στην Ελλάδα το 2020, υπενθύμισε απαντώντας εγγράφως σε κοινοβουλευτική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, δεσμευόμενος πως η προσπάθεια ενίσχυσης της συνοριογραμμής με μόνιμο και εποχικό προσωπικό συνεχίζεται. Επίσης, όπως υποστήριξε, 

«η χώρα μας συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), προκειμένου να επιτυγχάνεται ο βέλτιστος συντονισμός της επιχειρησιακής συνεργασίας στον τομέα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ στις επιχειρήσεις εποπτείας των ελληνοτουρκικών συνόρων «συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτοντας ικανό αριθμό προσωπικού και τεχνικό εξοπλισμό».

Ακόμη, στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας/Τομέας Σύνορα και Θεωρήσεις, έχουν συμπεριληφθεί δράσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν αφενός μεν την ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού, αφετέρου δε την προμήθεια-συντήρηση εξοπλισμού και τεχνικών μέσων στον Έβρο. Συγκεκριμένα: Επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (ΠΕΚΟΔΙΣΜΕ). Προμήθεια κινητών μονάδων σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παρανόμων μεταναστών. Προμήθεια κινητών συσκευών ανίχνευσης καρδιακών παλμών και προμήθεια συστημάτων καμερών CCTV. Εκπαιδεύσεις προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης εξωτερικών συνόρων», και Πρόσληψη Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου.

Συνδρομή του Στρατού στις αποτροπές

Στην ίδια κοινοβουλευτική ερώτηση απάντησε κι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας για τη συνδρομή του ελληνικού Στρατού στις επιχειρήσεις: «Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε του Στρατού Ξηράς στην περιοχή του Έβρου, παρέχει αποφασιστική συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ., συμμετέχοντας σε μικτές δράσεις αποτροπής και αντιμετώπισης προσπαθειών παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών Μονάδων του τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα μέσα και υλικά, αλλά και με κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία αναπροσαρμόζονται αναλόγως της τακτικής κατάστασης, αλλά και των απαιτήσεων που διαμορφώνονται».

Τέλος, συνεχίζεται και επεκτείνεται η εγκατάσταση, σε καθημερινή βάση βελτιούμενων εμποδίων, «τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων εντός του Ελληνικού εδάφους», όπως είπε.

xronos.gr