Επιμένουν για τη ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ παρά το «άκυρο» Άδωνη

Τη σύνταξη ψηφίσματος που θα αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την ίδρυση ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε ομόφωνα χθες το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης. Δεδομένης και της δωρεάς εξοπλισμού μία τέτοιας μονάδας, για την οποία έχει δεσμευτεί η εταιρεία Gastrade, η οποία περιλαμβάνει δύο κλίνες ανά έτος, σε ορίζοντα τριετίας, το δημοτικό συμβούλιο ζητά από το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την στελέχωση της Μονάδας με προσωπικό. Ωστόσο οι πιθανότητες να ευοδωθούν οι προσπάθειες των τοπικών φορέων μάλλον είναι ελάχιστες, καθώς ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ΜΕΘ Παίδων στην Αλεξανδρούπολη καθώς οι υπάρχουσες κλίνες στη Θεσσαλονίκη και οι νέες που θα δημιουργηθούν εκεί επαρκούν, ενώ το κόστος μίας τέτοιας ΜΕΘ είναι πολύ μεγάλο.

Εντωμεταξύ ως επιτακτική ανάγκη χαρακτηρίζουν οι πέντε Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ.

Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν:

«Με αφορμή την πρόθεση της εταιρείας Gastrade να προχωρήσει στη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού για τη λειτουργία μίας ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ, οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ, τονίζουμε την επιτακτική ανάγκη για εξειδικευμένες ιατρικές υποδομές για παιδιατρικούς ασθενείς στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης,  λαμβάνοντας υπόψιν και:

•​την κατά την γνώμη μας επαρκώς τεκμηριωμένη άποψη των εξειδικευμένων ιατρών της περιοχής μας

•​των δυσάρεστων εμπειριών σε διακομιδές,  που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν

•​του αιτήματος  πολιτών και φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ, σχετικά με τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΓΝΑ

•​την αρνητική  απάντηση του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη σε κοινοβουλευτική επερώτηση 23 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «Η απουσία ΜΕΘ Παίδων, ιατρικού προσωπικού και υποδομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε απίστευτη ταλαιπωρία πολιτών που ασθενούν».

Η ίδρυση της ΜΕΘ παίδων στην Αλεξανδρούπολη, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας στην περιοχή και θα αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ παίδων σε άλλες μεγάλες πόλεις, εξασφαλίζοντας άμεση και κατάλληλη φροντίδα για τους παιδιατρικούς ασθενείς της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και των νησιών του βορείου Αιγαίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός των παιδιών και εφήβων, με βάση την πιο πρόσφατη εθνική απογραφή του 2021, του Βορείου  Αιγαίου και της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, υπερβαίνει τον αντίστοιχο πληθυσμό της Θεσσαλίας, στην οποία το υπουργείο Υγείας δέχθηκε το 2022 να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων 6 κλινών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αξιοποιώντας αντίστοιχη  δωρεά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το επιστημονικό προσωπικό της παιδιατρικής κλινικής, του αναισθησιολογικού τμήματος και της ΜΕΘ  του ΠΓΝΑ, έχει δώσει  σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο σε φάση έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων η διαθεσιμότητα της ΜΕΘ είναι οριακή.

Είναι ουσιώδες να αναφερθεί επίσης, ότι η ίδρυση μίας τέτοιας μονάδας, θα υποστηρίξει με καθοριστικό τρόπο την ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων, που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί ότι πέρα από τα ιατρικά οφέλη, υπάρχουν επίσης γεωπολιτικοί και εθνικοί λόγοι, που καθιστούν αναγκαία τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας.

Προσδοκώντας, ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής θα αναγνωριστεί και θα επικρατήσει έναντι των όποιων επιφυλάξεων σχετικά με το οικονομικό κόστος της λειτουργίας αυτής της μονάδας, αναμένουμε την καθολική στήριξη των φορέων της περιοχής και την αποδοχή του αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας.  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ– Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας»