Επιστολή 130 Ευρωβουλευτών, δημάρχων εμβληματικών πόλεων της ΕΕ και ΜΚΟ για το τέλος της αστεγίας.

-Στην Ελλάδα  σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να απελευθερώσει ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις 14 Μαΐου χωρίς πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες-

Σαφή δέσμευση από τους Eυρωπαίους ηγέτες για να μπει ένα τέλος στην αστεγία στην ΕΕ έως το 2030 ζητούν με κοινή επιστολή τους, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου, πάνω από 130 ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, 30 δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ΜΚΟ και περιφερειακές αρχές.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Στ. Κούλογλου, όπως και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μ. Ομπρί και Μ. Σίντερβαν. Την επιστολή συνυπογράφουν επίσης δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Βαρκελώνης, Λισαβόνας, Αθήνας, Πράγας, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνας και Βουδαπέστης.

«Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στην ΕΕ δεν μπορούμε απλά να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε» επισημαίνουν όσοι συνυπογράφουν την επιστολή και τονίζουν πως «η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τέλος στη σημασία να συνεχιστεί το προσωρινό μορατόριουμ το οποίο πολλά κράτη εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. Όπως υπογραμμίζουν, πιθανή κατάργηση «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα βέβαια και, σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να απελευθερώσει ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις 14 Μαΐου χωρίς πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Θέμα: Ευρωπαϊκή δέσμευση για τον τερματισμό της αστεγίας στη Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργέ της Πορτογαλίας

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης για τον ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ορθώς ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε απότομα και σήμερα είναι απαράδεκτα υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέλη θέλουν η ΕΕ να θέσει έναν στόχο για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030, κάτι που ζητήθηκε πρόσφατα και στην Έκθεση για την ‘πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση’.

Όπως ανέφερε τον Ιούνιο 20201 ο Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ana Mendes Godinho, υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πορτογαλία, και o Yves Leterme, πρέσβης Καλής Θέλησης για την καταπολέμηση της Αστεγίας στην Ευρώπη:

«Αν και περίπλοκο θέμα, η έλλειψη στέγης δεν ανυπέρβλητο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο τερματισμός της έλλειψης στέγης απαιτεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών και επένδυση σε στρατηγικές πρόληψης. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο: Μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από έναν κοινό στόχο, να ενισχύσει την πολιτική δέσμευση των κρατών μελών, να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και να υποστηρίξει την αναβάθμιση πολιτικών βασισμένων σε αποδεικτικά στοιχεία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμη  Σουφλί: Bazaar βιβλίων και ειδών γραφικής ύλης από το ΠΙΟΠ

Ενώ χαιρετίζουμε την πρόταση για μια πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας και τη σχετική Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, ως σημαντικά βήματα για την τοποθέτηση του θέματος της αστεγίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα και της στήριξης των ενεργειών των κρατών μελών, λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση και εν τέλει εξάλειψη της αστεγίας, ως έναν υπο-στόχο στο σχέδιο δράσης για τη μείωση της φτώχειας.

Πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης. Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων έχει αναδειχθεί, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα από το Ευρωβαρόμετρο, στο νούμερο ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί για τους πολίτες της2. Επιπλέον, το προσωρινό μορατόριουμ, για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων που πολλά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει στο πλαίσιο του κορονοϊού, είναι πιθανό να καταργηθεί. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό ζητάμε στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο στις 7 Μαΐου να δεσμευτείτε για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030. Όπως και μια πολιτική δήλωση στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Μαΐου.

Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στην ΕΕ δεν μπορούμε απλά να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε. Χωρίς να στοχεύουμε συγκεκριμένα την έλλειψη στέγης ως παράμετρο του στόχου για τη μείωση της φτώχειας, φοβούμαστε ότι σε μια εποχή αυξανόμενης ανασφάλειας οι άστεγοι θα παραμείνουν στον δρόμο.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί πλήρως στην αρχιτεκτονική του συντονισμού για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική της ΕΕ και να παρακολουθείται μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του Πίνακα για τα κοινωνικά αποτελέσματα. Εάν η μείωση της έλλειψης στέγης δεν είναι ορατή στα αποτελέσματα του πίνακα με τα κοινωνικά αποτελέσματα και του στόχου για μείωση της φτώχειας, επειδή δεν μετριέται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως ένα θέμα άσχετο με την κατηγορία των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια. Η πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας μπορεί επίσης να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της μόνο εάν υποστηρίζεται από σαφή και μετρήσιμα δεδομένα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνη της την έλλειψη στέγης. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή δέσμευση συνοδευόμενη από μια σαφή υποστήριξη, μπορεί να ενισχύσει το έργο όλων των εμπλεκόμενων. Γι’ αυτό κι εμείς, από το ευρωπαϊκό έως το τοπικό επίπεδο, σας καλούμε να είστε τολμηροί και να δώσετε μια πραγματική πολιτική ώθηση στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και του Σχεδίου Δράσης του, με την υιοθέτηση από την ΕΕ του στόχου για τερματισμό της αστεγίας έως το 2030.

Σας παροτρύνουμε να εξετάσετε τα ζητήματα αυτά κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου.

Με εκτίμηση,

οι συνυπογράφοντες