Επιστολή προς τη διοίκηση του ΠΓΝΑ απέστειλαν σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων ενημέρωσης ώστε να επανέλθει η ημερήσια ενημέρωση με τη μορφή ανακοίνωσης για τα κρούσματα κορωνοϊού.

Αναλυτικά η επιστολή

Προς Διοικητή ΠΓΝΑ

Ευάγγελο Ρούφο

                                                                                              02-04-2020

Στον “πόλεμο” με τον κορωνοϊό δεν πάμε με “ράδιο αρβύλα”

Κύριε Διοικητά,

Πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της επίσημης ενημέρωσης αναφορικά με τα στοιχεία που συνθέτουν την ημερήσια εικόνα για τα κρούσματα του “covid 19” στο Π. Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ, διαπιστώνουμε- και προφανώς το διαπιστώνετε κι εσείς- ότι το δημοσιογραφικό έργο έχει μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο “σαφάρι” το οποίο γίνεται με όρους “ζούγκλας”.

Γνωρίζετε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο κορωνοϊός εισέβαλε και στην περιοχή μας, είναι αμείωτο και αγωνιώδες το ενδιαφέρον των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών μας να ενημερωθούν έγκυρα και υπεύθυνα για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία ζήτημα. Και ενώ αυτό είχε επιτευχθεί ως έναν βαθμό με την ενημέρωση που μας παρείχατε επί δέκα ημέρες, η “σιγή ασυρμάτου” των τελευταίων ημερών οδηγεί στη διασπορά πληροφοριών που μεταδίδονται ή δημοσιεύονται, προερχόμενες από αδιευκρίνιστες πηγές, πιθανόν μη εξουσιοδοτημένες ή μη αξιόπιστες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στην κοινωνία.

Σημειώνουμε ότι έχουμε υπόψη μας και την απάντηση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου ότι «απόφαση της κυβέρνησης είναι η ενημέρωση να γίνεται μόνο από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας  και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ακριβής πληροφόρηση και να μην υπάρχει κίνδυνος διοχέτευσης λαθεμένων πληροφοριών», ωστόσο αυτή δεν απομειώνει το ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση, ούτε και την αυθύπαρκτη ανάγκη για παροχή αυτής. Πόσω μάλλον, όταν η κεντρική ενημέρωση αφορά στην γενική εικόνα της χώρας, η οποία όμως αποτελεί το «παζλ» των κατά τόπους εικόνων, που κατά την εκτίμησή μας θα έπρεπε να είναι καθαρές και γνωστές στο ευρύ κοινό, έστω και στο απολύτως απαραίτητο περίγραμμά τους.

Διαβάστε ακόμη  Σήμερα στον Έβρο ο Χρυσοχοΐδης

Κ. Διοικητά,

αντιλαμβανόμενοι πλήρως τον φόρτο εργασίας που επιφέρει σε όλο το προσωπικό και στη διοίκηση του νοσοκομείου η διαχείριση μίας τόσο κρίσιμης κατάστασης και σεβόμενοι απόλυτα τους χρόνους και την πίεση που υφίσταστε όλοι, ζητούμε τη συνεργασία σας για να μην επιτρέψουμε στην παραπληροφόρηση να βρει πρόσφορο έδαφος. 

Θεωρούμε ότι θα ήταν χρήσιμο για όλους να διακινείται σε χρόνο που εσείς θα ορίσετε, και θα μπορεί να αποτυπώνει την εικόνα απολογισμού 24ώρου, ένα ενημερωτικό δελτίο (ίσως με χαρακτήρα “non paper”), το οποίο θα διασφαλίζει την εγκυρότητα όσων μεταδίδουμε ή δημοσιεύουμε, θα απαλλάξει εσάς από τα επίμονα ή σε ακατάλληλες ώρες τηλεφωνήματά μας και θα “εξουδετερώσει” έναν άλλο, γνωστό αλλά πάντα επικίνδυνο “ιό”, που το βασικό του σύμπτωμα είναι η λαγνεία για “κλικ” και “like”.

Προτείνουμε το συγκεκριμένο ενημερωτικό να αποστέλλεται μέχρι τις 6:30 το απόγευμα το αργότερο, ώστε να  εξυπηρετεί έγκαιρα τις εφημερίδες και τα βραδινά δελτία ειδήσεων.

Τα στοιχεία που επιθυμούμε να μας γνωστοποιείτε είναι τα απολύτως απαραίτητα για την περιγραφή της κατάστασης, δηλαδή τον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα φύλα και τις ηλικίες των ασθενώ, τις Μονάδες στις οποίες νοσηλεύονται  (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή ΜΕΘ) και από ποια περιφερειακή ενότητα- περιοχή προέρχονται.

Παρακαλούμε, τέλος, να μοιράζεστε μαζί μας και τη χαρά των εξιτηρίων που ευελπιστούμε ότι θα λάβουν όλοι όσοι νοσηλεύονται ή θα νοσηλευτούν το επόμενο διάστημα στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και προσβλέπουμε στη συνεργασία σας. 

ΥΓ: Το κύριο μέρος του κειμένου αυτού συντάχθηκε πρώτη φορά στις 19/03/2020, ωστόσο η αποστολή του ματαιώθηκε όταν, με ικανοποίηση, πληροφορηθήκαμε, την ίδια ημέρα, ότι επρόκειτο να ξεκινήσει η ενημέρωση των τοπικών ΜΜΕ με ημερήσια δελτία-όπως και έγινε.

Η επικαιροποιημένη επαναφορά κρίθηκε αναγκαία λόγω της διακοπής της ενημέρωσης αυτής.

*Σημείωση: Η λίστα με τα ονόματα συμπληρωνόταν μέχρι και την ώρα που απεστάλη η επιστολή και συνεχίζει να συμπληρώνεται με τις υπογραφές συναδέλφων και από άλλα Μέσα Ενημέρωσης)