Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσης νέου σχολικού συγκροτήματος Μουσικού Σχολείου Αλεξανδρούπολης

Είναι επιτακτικό πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες όλων των αρμοδίων (εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώσεων γονέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικών αρχών της περιοχής) για την διεκδίκηση και τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης

Η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου στην περιφερειακή ενότητα Έβρου και ειδικότερα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ σημαντική για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον τόπο μας. Το συγκεκριμένο σχολείο δίνει την ευκαιρία σε παιδιά που αγαπούν και σπουδάζουν τη μουσική να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να τις συνδυάσουν αρμονικά με τα υπόλοιπα μαθήματα γενικής παιδείας. Η δωρεάν εκπαίδευση στη μουσική επιστήμη, που το Μουσικό Σχολείο προσφέρει στους μαθητές του, είναι υψηλής ποιότητας και συμβάλλει όχι μόνο στην καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων των μαθημάτων που διδάσκονται στο γυμνάσιο και στο λύκειο, αλλά και στην πολιτιστική πρόοδο των μαθητών και στην ομαλή κοινωνικοποίηση των εφήβων. Παράλληλα, μπορεί να λειτουργήσει και ως κυψέλη διάσωσης, εκμάθησης, διασποράς της πλούσιας μουσικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής , δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές του να έλθουν σε επαφή με τη μουσική του τόπου τους και να τη σπουδάσουν τόσο σε επίπεδο θεωρητικό, όσο και σε επίπεδο εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Σε αυτό το σχολείο συναντιούνται οι τέχνες με τα γράμματα και προσφέρονται στους μαθητές του ως ένα πολυεργαλείο διάνοιας, αισθητικής και ενσυναίσθησης. Το Μουσικό Σχολείο αποτελεί ένα προνομιακό χώρο μάθησης, στον οποίο η άμιλλα μεταξύ των μαθητών συμβάλλει στην ανάπτυξη σφαιρικής προσωπικότητας με ποιοτικές επιδόσεις σε ποικίλους τομείς, ένας από τους οποίους είναι και η μουσική. Μαθητές και εκπαιδευτικοί ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο παιδαγωγικό σύνολο, ενεργούν σαν μέλη μιας πολυμελούς οικογένειας, μαθαίνοντας να αντιμετωπίζουν με συλλογικότητα και παιδαγωγική δράση όποια ζητήματα προκύπτουν.

Διαβάστε ακόμη  Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης

Το Μουσικό Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε να λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2015-2016 στο κτίριο του παλιού Νοσοκομείου και της Νοσηλευτικής Σχολής Αλεξ/πολης (χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο από την απελευθέρωση της πόλης μέχρι το 1974 και από τις του 1975 μέχρι το 2002 λειτούργησε ως Σχολή Νοσηλευτικής). Πέρα τις φιλότιμες προσπάθειες από τότε για την προσαρμογή και συντήρηση του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ξεκάθαρο ότι ο χώρος αυτός δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να ανταποκριθεί στην ποιοτικότερη μουσική παιδεία και εκπαίδευση των μαθητών του. Μετά μάλιστα και την ίδρυση και των λυκειακών τάξεων ο αριθμός των μαθητών είναι τέτοιος που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση , ακόμη και με τη «λύση» προκάτ αιθουσών.

Είναι επιτακτικό πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι προσπάθειες όλων των αρμοδίων (εκπαιδευτικής κοινότητας, ενώσεων γονέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικών αρχών της περιοχής) για την διεκδίκηση και τον σχεδιασμό ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Έχοντας πεποίθηση ότι η εκπαίδευση μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο μας, προσβλέπω στη συνεργασία όλων και ένα νέο σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της δημόσιας Μουσικής εκπαίδευσης και παιδείας Μουσικού Σχολείου στην Αλεξανδρούπολη.

Ας στηρίξουμε όλοι την προσπάθεια αυτή.

Παπαπαντελής Νικήτας

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Μουσικό Σχολείο Αλεξ/πολης