Επιτροπή PEGA / Πάρτε την ΕΥΠ από τα χέρια του Μητσοτάκη

Παρέμβαση στην ΕΕ με 10 συστάσεις για την Ελλάδα – Στήριξη στην ΑΔΑΕ για την διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών – Μπλόκο στις «ελληνικές» εξαγωγές Predator

Ηεξεταστική επιτροπή PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών προχωρά σε παραπομπή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με δέκα συστάσεις που «δείχνουν» σαφώς το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως ενεργά εμπλεκόμενους στην διακίνηση κακόβουλων λογισμικών παγκοσμίως. 

Ταυτόχρονα, οι συστάσεις επιβεβαιώνουν ότι η «μάχη» δίνεται για να σπάσει το μέτωπο συγκάλυψης των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με απελευθέρωση της ΑΔΑΕ να ερευνήσει τις παρακολουθήσεις. Με την ελληνική Δικαιοσύνη να «βάλλεται» για τις ενέργειες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, η PEGA επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την πρόταση να αναλάβει ενεργό ρόλο στις έρευνες η Europol.

Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το Ευρωκοινοβούλιο τα όσα γίνονται στην Ελλάδα είναι τέτοια, ώστε η PEGA να προχωρά σε σαφή στοχοποίηση κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, ζητώντας να ανατραπεί η νομοθέτηση της υπαγωγής των μυστικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρακτικά «δείχνοντάς» τον ως εμπλεκόμενο.

Η εισηγήτρια της PEGA Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Φελντ στο κείμενο που απευθύνεται στα άλλα δύο κορυφαία ευρωπαϊκά όργανα της ΕΕ, επιβεβαιώνει επίσης ότι μετά την εξαγωγή προς τη Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, οι «ελληνικές» εξαγωγές του Predator περιλαμβάνουν τουλάχιστον το Σουδάν και μία αραβική χώρα. «Η εταιρία Intellexa με έδρα την Ελλάδα φέρεται να εξήγαγε τα προϊόντα της στο Μπαγκλαντές, στο Σουδάν, στη Μαδαγασκάρη και τουλάχιστον σε μία αραβική χώρα, ενώ είναι άγνωστο αν έχουν χορηγηθεί άδειες εξαγωγής spyware για όλες αυτές τις χώρας» σημειώνει. 

«Έλληνες βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφοι έχουν παγιδευτεί με το παράνομο λογισμικό Predator … πολλοί από αυτούς ήταν ταυτόχρονα υπό επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ», όπως αναφέρεται, είναι «αρκετά πιθανό να έχει γίνει από ανθρώπους  ή για λογαριασμό ανθρώπων κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο».

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Μαξίμου «απάντησε με νομοθετική παρέμβαση που συρρικνώνει περαιτέρω τη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που παρακολουθούνται». 

Αναλυτικά οι συστάσεις της PEGA για την Ελλάδα:

α) Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας. 

β) Επειγόντως να καταργήσει όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.

Διαβάστε ακόμη  Σε κλίμα οδύνης το ύστατο «χαίρε» στον Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη (Photos – Video)

γ) Να διασφαλίζει ότι οι αρχές ελεύθερα και ανεμπόδιστα μπορούν να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·

δ) Επειγόντως να αποσύρει την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

ε) Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα·

στ) Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού·

ζ) Επειγόντως να εφαρμόσει την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

η) Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.

θ) Επειγόντως να ξεκινήσει αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.

ι) Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες»

Αφετηρία η υπαγωγή της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής PEGA, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας τις νέες εξελίξεις, σημειώνει σε δήλωση του:

«H παρέμβαση όχι μόνο διαπιστώνει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να συσκοτιστούν οι αποκαλύψεις, αλλά εντοπίζει την αφετηρία της  θεσμικής παρακμής, με την υπαγωγή της ΕΥΠ στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στιγματιζει την τροπολογία που απαγόρευσε την πληροφόρηση  των θυμάτων παρακολούθησης και θεσμοθετεί την απόλυτη ασυδοσία και το σκοτάδι για τις υποκλοπές. Αναφέρεται σε όλες τις μεθοδεύσεις, από την απόπειρα εκφοβισμού και υπονόμευσης της ΑΑΔΕ μέχρι στο παρα-κρατικό δίκτυο που είχε οργανωθεί από την ΕΥΠ και ιδιώτες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου.

H εισηγήτρια της Pega ζητά και την παρέμβαση της europol. Με δεδομένη την αδράνεια των διωκτικών αρχών και της ελληνικής Δικαιοσύνης, η παρέμβαση της ευρωπαϊκής αστυνομίας ίσως αποτελεί μονόδρομο».

Η διαδικασία υποβολής Σύστασης προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί θεσμικά το πρόβλημα των υποκλοπών σε κράτη-μέλη της Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην Επιτροπή PEGA έχει ξεκινήσει, παράλληλα, η επεξεργασία της Έκθεσης για τα ευρήματα των ερευνών και των αποστολών και θα ακολουθήσει το Ψήφισμα της Εξεταστικής που θα επικεντρωθεί στα πολιτικά συμπεράσματα.

Τέλος, συνεχίζονται οι ακροάσεις της Επιτροπής για τις υποκλοπές σε διάφορες χώρες.

Πηγή