Έρχεται ειδικό τέλος φυσικού αερίου για τους Δήμους 

Με τους δρόμους σκαμμένους από την διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου και τους δημάρχους επί χρόνια να διαμαρτύρονται για τις κακοτεχνίες στην πρόχειρη επισκευή του οδοστρώματος, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μόλις χθες φάνηκε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και έτσι θεσπίζει ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ Α’ βαθμού για το έτος 2021!

Με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα προβλέπεται ότι «οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους μετά φόρων, του έτους 2021, όπως αυτά εμφανίζονται στις οικονομικές τους καταστάσεις για το έτος αυτό, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου».

Διαβάστε ακόμη  Με την επέμβαση της Αστυνομίας έληξε σχολική εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με την τροπολογία «το τέλος καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύς του νόμου». Η δε καταβολή θα γίνεται» από τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου σε λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων». Επίσης, «με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Τέλος, «η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021».

Ας  ελπίσουμε ότι η κατανομή του ειδικού τέλους θα γίνεται έγκαιρα για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν οικονομικό προγραμματισμό.

Πηγή ilectrav.gr