Έρχονται  ΝΑΤΟϊκά θηρία στην Αλεξανδρούπολη 

Δύο κολοσσιαία οχηματαγωγά πλοία με αμερικανική σημαία, τα Liberty Passion και Liberty King, θα δέσουν μέχρι το τέλος του μήνα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μετά το βρετανικό Hartland Point • Εύλογη ανησυχία στην τοπική κοινωνία από την παρουσία μεγαθηρίων σαν το «Χάρι Σ. Τρούμαν».

Ξεκίνησε η έλευση των ΝATOϊκών οχηματαγωγών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με το πρώτο να έχει ήδη ελλιμενιστεί και τα άλλα δύο να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο οχηματαγωγά με αμερικανική σημαία (Liberty Passion και Liberty King) που θα καταπλεύσουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου και το βρετανικό Hartland Point που ήδη αποβιβάζει αμυντικό υλικό που προορίζεται να μεταφερθεί με στρατιωτικά οχήματα αλλά και μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής σε Ρουμανία και Βουλγαρία, όπου βρίσκονται παρατεταγμένες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Atlantic Resolve 2022.

Παρότι οι συγκεκριμένοι πλόες στον λιμένα Αλεξανδρούπολης αποτελούν μέρος της προγραμματισμένης ανάπτυξης των ΝΑΤΟϊκών σχηματισμών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και δεν εμπλέκονται επισήμως στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού πέριξ της ουκρανικής μεθορίου, η χρονική συγκυρία δημιουργεί εύλογα ανησυχία κυρίως για το περιεχόμενο του φορτίου των θηριωδών οχηματαγωγών. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των οχημάτων που θα μεταφερθούν είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν, ενώ φαίνεται πως δεν θα υπάρξει καθόλου μεταφορά μαχητικών ελικοπτέρων αυτή τη φορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όταν υπήρχε ενδελεχής ενημέρωση, ακόμη και φιέστες με αφορμή τον κατάπλου αντίστοιχων οχηματαγωγών, οι πληροφορίες που αφήνεται να διαρρεύσουν είναι ελάχιστες, ενώ το λιμάνι παραμένει αποκλεισμένο για τους παράκτιους αλιείες. Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν». Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο κινήθηκε ανάμεσα στη Λήμνο και το Θρακικό πέλαγος και ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Ακόμη, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης αναμένεται τις επόμενες ημέρες να καταφτάσει βάσει προγράμματος μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση μέσω ειδικών πτήσεων τσάρτερ.

Διαβάστε ακόμη  Αλλάζει ο καιρός: Έρχονται λασποβροχές και καταιγίδες – Μέχρι 26 βαθμούς η θερμοκρασία

Η Atlantic Resolve είναι μια διαρκής ΝATOϊκή άσκηση με επίκεντρο την Ανατολική Ευρώπη και προβλέπει συνεχή εναλλαγή πεζοπόρων δυνάμεων, στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατιωτικών οχημάτων μέσω της Αλεξανδρούπολης στη Ρουμανία και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης, μάλιστα οι διευκολύνσεις που προσφέρει η ελληνική πλευρά είναι μέρος της μεγάλης αμυντικής συμφωνίας συνεργασίας με τις ΗΠΑ που ανανεώθηκε πρόσφατα. Ακόμη, εντύπωση έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που υποστηρίζουν πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία του αμερικανικού παράγοντα μην πέσει το λιμάνι της πόλης στα χέρια του «Ρώσου ολιγάρχη», όπως τον χαρακτηρίζουν, Ιβάν Σαββίδη.

Τα δημοσιεύματα της Handelsblatt και της Deutche Welle αναφέρονται στην επικείμενη ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα Αλεξανδρούπολης, που λιμνάζει εδώ και καιρό, καθώς ένας από τους διεκδικητές είναι και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Τα δημοσιεύματα αναπαρήχθησαν και από εγχώρια μέσα ενημέρωσης στο πλαίσιο της διαχρονικής κόντρας των καθ’ ημάς ολιγαρχών. Για την ιστορία, τον πολύφερνο λιμένα διεκδικούν τέσσερα εταιρικά σχήματα, δύο αμερικανικών συμφερόντων, μία γαλλο-ελληνική κοινοπραξία και ο ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη.

Πηγή : Efsyn

Φωτό: Από πάνω αριστερά: Το πλοίο Liberty Passion | Το Liberty King | Κάτω: Φωτογραφία αρχείου από τον προηγούμενο κατάπλου ΝΑΤΟϊκού οχηματαγωγού και το «Χάρι Σ. Τρούμαν»