Ερχονται νέες συλλήψεις για το οργανωμένο κύκλωμα παιδεραστίας

Προφυλακίστηκαν οι κατηγορούμενοι Ηλίας Μίχος και Γιάννης Σοφιανίδης για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης ● Επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής αλλά ομολόγησαν ● Για διακεκριμένη μαστροπεία απολογείται σήμερα η μητέρα της 12χρονης, η οποία αρνείται το κατηγορητήριο και κατηγορεί τον 53χρονο ότι επιχειρεί να την ενοχοποιήσει, αλλά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές είναι επιβαρυντικά ● Δεκαέξι άτομα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και οι συλλήψεις τους αναμένονται μετά την τρίτη συμπληρωματική κατάθεση της ανήλικης ● Η δικογραφία θα ξεπεράσει τις 1.000 σελίδες καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις.

Τρεις είναι μέχρι στιγμής οι συλλήψεις για τη δυσώδη υπόθεση εκμετάλλευσης και βιασμού του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, με τις έρευνες των αρχών να είναι σε πλήρη εξέλιξη και να επίκεινται και άλλες συλλήψεις. Χθες, μετά τις κυνικές ομολογίες των κατηγορούμενων Ηλία Μίχου και Γιάννη Σοφιανίδη στην ανακρίτρια, η Διεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων πέρασε χειροπέδες στη μητέρα της ανήλικης κατ’ αρχάς για το κακούργημα της διακεκριμένης μαστροπείας. Το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει η 37χρονη αναμένεται να διευρυνθεί σήμερα, οπότε και θα απολογηθεί στις δικαστικές αρχές.

Η ίδια, μητέρα οκτώ παιδιών, αρνείται το κατηγορητήριο και κατηγορεί τον Ηλία Μίχο ότι επιχειρεί να την ενοχοποιήσει, αλλά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές είναι επιβαρυντικά, καθώς αφενός βρέθηκαν στον λογαριασμό της εμβάσματα με μικροποσά των 20-25 ευρώ που είχαν καταθέτη τον Ηλία Μίχο, αφετέρου υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες τους από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη του μήνα που το τηλέφωνο του κατηγορούμενου παρακολουθούνταν από αστυνομικούς.

Εκείνο που έκανε εντύπωση στους αστυνομικούς ήταν ότι ενώ η οικογένεια φαινόταν να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η μητέρα δεν έδειχνε να ξέρει πως η 12χρονη είχε ακριβό κινητό τηλέφωνο και όταν είδαν, μετά την άρση του απορρήτου, ότι είχε λάβει κι άλλα εμβάσματα από τον 53χρονο στον τραπεζικό της λογαριασμό και ότι τα ποσά ταυτίζονταν με αυτά που οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι πλήρωναν οι πελάτες για να ασελγήσουν σε βάρος του παιδιού, ειδοποίησαν τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.

Ολα αυτά παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός κυκλώματος μαστροπείας και παιδεραστίας και έτσι το περιέγραψε ο νέος δικηγόρος της μητέρας, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή της, αλλά παραδέχτηκε την ύπαρξη εμβασμάτων εξηγώντας ότι η 12χρονη είχε πάρει την κάρτα της μητέρας της και τον αριθμό του τραπεζικού της λογαριασμού. Την ώρα που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις, η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος είχε ήδη αρχίσει να κάνει φύλλο και φτερό τους λογαριασμούς τόσο του 53χρονου όσο και της 37χρονης, με σκοπό να διαπιστωθεί αν έχει τελεστεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή, οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμη ένα κακούργημα: του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Το κύκλωμα

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται ένα οργανωμένο κύκλωμα παιδεραστίας, η δράση του οποίου ξετυλίγεται στη δικογραφία των 1.000 σελίδων που περιλαμβάνουν συνομιλίες του Ηλία Μίχου με τη 12χρονη, παιδόφιλους, βιαστές και υποψήφιους βιαστές. Δεκαέξι άτομα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και οι συλλήψεις τους αναμένονται μετά την τρίτη συμπληρωματική κατάθεση της 12χρονης, ενώ οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεργού του 53χρονου, ο οποίος είχε τον ρόλο εντοπιστή-ανιχνευτή ευάλωτων ανήλικων κοριτσιών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο Ηλίας Μίχος φαίνεται ότι επιχείρησε να διαγράψει αρκετά ψηφιακά ίχνη, αλλά τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ανακτήσει τις επαφές του και παράλληλα ερευνούν το κινητό της 12χρονης. Οι συνεννοήσεις γίνονταν στο darkweb, μέσω της εφαρμογής Blindchat.gr, την οποία διαχειριζόταν ο 53χρονος. Περισσότερα από 200 άτομα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν σε επαφή με τη 12χρονη και βρίσκονταν σε… αναμονή. Η 12χρονη λάμβανε στο κινητό της κλειδωμένα μηνύματα με ψευδώνυμα, ενώ στις επικοινωνίες αυτές ο Ηλίας Μίχος είχε το ψευδώνυμο «Ψηλός». Οσο για τους εμπλεκόμενους, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους είναι ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, ακόμα και αντιπεριφερειάρχης.

Οι ομολογίες

Συνθήματα στο κατάστημα του 53χρονου στον ΚολωνόΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Τα εξαιρετικά επιβαρυντικά στοιχεία ανάγκασαν, όπως φαίνεται, τον Ηλία Μίχο να ανακρούσει πρύμναν. Ενώ αρχικά μέσω του δικηγόρου του έκανε λόγο για σκευωρία και προανήγγελλε αποκαλύψεις, χθες εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο στην ανακρίτρια και επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής για να μην αναγκαστεί να τοποθετηθεί για στοιχεία που ενδεχομένως θα διαψευστούν στην πορεία με δεδομένο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες. Ωστόσο, η τυπική απολογία του περιλάμβανε την προκλητική και κυνική ομολογία σεξουαλικής συνεύρεσης με τη 12χρονη. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο 53χρονος ισχυρίστηκε ότι από τον περασμένο Μάιο είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα ανήλικο κορίτσι και έφτασε στο σημείο να αρνηθεί το αδίκημα του βιασμού και να υποστηρίξει ότι αυτό γινόταν με τη συναίνεσή της και χωρίς να της δίνει χρήματα.

Διαβάστε ακόμη  Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ανάλογη στάση κράτησε και ο συγκατηγορούμενός του, Γιάννης Σοφιανίδης. Επικαλέστηκε και αυτός το δικαίωμα της σιωπής, ομολόγησε τις σεξουαλικές επαφές του με την ανήλικη και ισχυρίστηκε ότι της έδινε 50-70 ευρώ για καθεμία από αυτές. Σε μια προσπάθεια να βγάλει λάδι τον συγκατηγορούμενό του, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα τα έδινε στη 12χρονη και όχι στον Ηλία Μίχο. Δώδεκα ετών είναι και η μία από τις τρεις κόρες του Γιάννη Σοφιανίδη, αλλά εκείνος ισχυρίστηκε στην ανακρίτρια ότι νόμιζε ότι η 12χρονη ήταν 17 ετών. Η γειτονιά του στον Ασπρόπυργο έπεσε από τα σύννεφα για τον καλό οικογενειάρχη και ευυπόληπτο πολίτη…

Αυτό, εξάλλου, ήταν το προφίλ που καλλιεργούσε και ο Ηλίας Μίχος και το οποίο συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια». Επίτροπος σε εκκλησία, θεοσεβούμενος, άνθρωπος υπεράνω υποψίας, με φιλάνθρωπο έργο και υψηλές πολιτικές διασυνδέσεις, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται, τον έκαψαν. Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος δικηγόρο του, Βασίλη Νουλέζα, «θεωρεί ότι επειδή είχε ιδιαίτερα σημαντική κομματική δραστηριότητα εντός της Νέας Δημοκρατίας, λόγω αντιζηλίας ή έχθρας, κάποιοι του έστησαν παγίδα, προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν για να τον εξοντώσουν ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά». Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΑΔΑ, ο κατηγορούμενος δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι κατηγορείται για επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Και οι δύο προφυλακίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Τα ερωτήματα

«Τόσο οι Αρχές όσο και η κυβέρνηση οφείλουν να γνωρίζουν πως κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με συγκάλυψη. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μία ακόμα επανάληψη της υπόθεσης Λιγνάδη», σχολίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης, και έθεσε τα ερωτήματα: «Ποιους καλύπτουν και δεν δίνουν τα στοιχεία στη δημοσιότητα ώστε να δώσουν τη δυνατότητα της αναγνώρισης στο θύμα και σε άλλα ενδεχόμενα θύματα του κυκλώματος; Ποιες οι σχέσεις του 53χρονου παιδοβιαστή με τον διοικητή του Α.Τ. Κολωνού; Ποιες οι σχέσεις του με αυτοδιοικητικούς φορείς και στελέχη της Ν.Δ. και ποιες ακριβώς με το κόμμα της Ν.Δ.; Με ποια κριτήρια δόθηκαν οι απευθείας αναθέσεις στην επιχείρηση του 53χρονου;»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε «πολιτική χυδαιότητα» και «συκοφαντία» τα ερωτήματα που θέτει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η κοινωνία. «Ας συνειδητοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να κατασκευάζει ψέματα και να αναζητά κομματικά οφέλη πάνω σε μια ανθρώπινη τραγωδία. Ιδιαίτερα όταν αφορά την ψυχή ενός ανήλικου κοριτσιού», υποστήριξε.

Ο οίκος ανοχής

Η συμπληρωματική κατάθεση της 12χρονης αναμένεται να ρίξει φως για έναν οίκο ανοχής στην Ιερά Οδό, κοντά στον Κολωνό, που μπήκε από χθες στο επίκεντρο των ερευνών, όταν μια γυναίκα (φωτ.) εμφανίστηκε στην Ευελπίδων και ζήτησε να καταθέσει στην ανακρίτρια αναφέροντας ότι ο Ηλίας Μίχος είχε πάει αρκετές φορές στον οίκο ανοχής της μαζί με τη 12χρονη, όπου και την εξέδιδε. Ανέφερε ακόμη ότι είχε στην κατοχή της έναν φορητό δίσκο (usb stick) με βίντεο και ότι αναγνώρισε τον 53χρονο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Παρότι η δηλωθείσα ιδιότητα της γυναίκας αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αληθής (όπως βεβαίωσε η πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδόμενων Προσώπων Ελλάδος, Ελλη Κανελλοπούλου), οι αστυνομικοί έλαβαν την κατάθεσή της και κράτησαν τον δίσκο. Σύμφωνα δε με πληροφορίες που διαρρέονταν από αστυνομικές πηγές, το υλικό του stıck το έδειξαν στη 12χρονη και εκείνη φέρεται να έχει αναγνωρίσει τον οίκο ανοχής ως χώρο όπου βιάστηκε.

Πορεία στα Σεπόλια

Μικροφωνική συγκέντρωση και πορεία γειτονιάς πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα από κατοίκους και συλλογικότητες στα Σεπόλια. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πολίτες της περιοχής, φεμινιστικές και αναρχικές συλλογικότητες έδωσαν το δικό τους βροντερό μήνυμα για την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης του 12χρονου παιδιού στον Κολωνό, ενάντια στο τράφικινγκ και την έμφυλη βία.

Στην πορεία ακούστηκαν συνθήματα όπως «Εχετε λεφτά, έχουμε φωνή, όχι στη συγκάλυψη του κάθε βιαστή», «Αγώνας ταξικός και φεμινιστικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» και «Ακόμη κι αν φορέσω τη φούστα μου καπέλο, όταν λέω όχι σημαίνει ότι δεν θέλω». Η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος, που καλούσε στη διαδήλωση, καλεί εκ νέου σε πορεία το Σάββατο (15/10) στις 12 το μεσημέρι έξω από το μετρό Σεπολίων.

Πηγή: efsyn.gr