Έρευνα: Τι συμβαίνει με τις ουρές στην υπηρεσία Ασύλου στην Αλεξανδρούπολη;

800 χιλιόμετρα ταξίδι, αφού έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα από τη Συρία και έχουν περάσει τα πάνδεινα με διακινητές και κακοκαιρίες, αναγκάζονται να κάνουν πρόσφυγες για να μπορέσουν να αιτηθούν άσυλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (το οποίο πρέπει να πούμε ότι εδώ και ένα μήνα προσπαθούσαμε να ολοκληρώσουμε, αλλά συναντούσαμε κλειστές πόρτες), στην υπηρεσία ασύλου που βρίσκεται στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης, οι ουρές ανθρώπων που παρατηρούνται, δεν είναι από πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους μπήκαν στην Ελλάδα μέσω νησιών και έφτασαν στην Αθήνα. Λόγω αδυναμίας των υπηρεσιών εκεί να χειριστούν γρήγορα τις αιτήσεις τους, τα ανθρωπιστικά κατά τα άλλα αρμόδια υπουργεία, τους “σπρώχνουν” στη λύση του Έβρου. Έτσι, παίρνουν το τραίνο και έρχονται 800 χιλιόμετρα μακριά για την αίτηση, ενώ κατά την παραμονή τους εδώ, κοιμούνται μέσα στην παγωνιά στο χώμα γύρω από την υπηρεσία… Ανάμεσα τους βέβαια δεν είναι μόνο πρόσφυγες από τη Συρία αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες κυρίως της Ασίας.

!cid_1A40042F-251F-45EC-A40E-049EE0D1B8E4

Ξεκινήσαμε να ερευνούμε την υπόθεση αυτή εδώ και ένα μήνα. Η υπηρεσία αρνήθηκε να μας κάνει οποιοδήποτε σχόλιο γιατί “δεν τους επιτρέπεται”. Πρόκειται φυσικά για μια υπηρεσία που πληρώνεται από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη και δεν είναι υπηρεσία που υπάγεται σε κάποιο σώμα ασφαλείας… Είναι πολιτική υπηρεσία και ΟΦΕΙΛΕΙ να απαντά δημόσια στους πολίτες όταν αυτοί έχουν απορίες.

Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας, διαπιστώσαμε επίσης…ότι η προϊσταμένη της υπηρεσίας αυτής…εργάζεται….στην Αθήνα! Από εκεί συντονίζει την εδώ υπηρεσία… (αθάνατο ελληνικό δημόσιο). Η προϊσταμένη μετά από πολύωρες προσπάθειες να την εντοπίσουμε τηλεφωνικά, αρχικά αρνήθηκε να συζητήσει μαζί μας… και μας παρέπεμψε στην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου (!!!). Μάλλον το ελληνικό κράτος έχει πάει αιώνες μπροστά και έχει την πολυτέλεια να έχει και υπάλληλο για δημόσιες σχέσεις …σε υπηρεσία ασύλου….

Διαβάστε ακόμη  Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο

Στη συνέχεια και αφού επιμείναμε μας είπε ότι δεν έχει ιδέα ότι έρχονται άνθρωποι από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη για να κάνουν αιτήσεις ασύλου… Εύλογα λοιπόν μας γεννήθηκε η απορία πως είναι δυνατόν η προϊσταμένη της υπηρεσίας να μη γνωρίζει τι γίνεται στην υπηρεσία της…

Και ενώ οι μέρες περνούσαν, απευθυνθήκαμε σε νομικούς, σε ανθρώπους του Δήμου, σε αστυνομικές πηγές… Σε τοπικό επίπεδο λοιπόν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι παραπάνω είχαν ακριβώς την ίδια απορία με εμάς…Γνώριζαν ότι οι άνθρωποι έρχονταν εδώ από την Αθήνα αλλά δε γνώριζαν το γιατί. Μεταξύ άλλων αλιεύσαμε και την πληροφορία ότι πολλές φορές έρχονται οργανωμένοι σε γκρουπ, με νομική εκπροσώπηση. Οργανωμένοι από ποιον…άγνωστο. Μάλιστα πολλές φορές οι άνθρωποι αυτοί που κοιμούνται έξω από το κτίριο της υπηρεσίας, συλλαμβάνονται γιατί δεν έχουν χαρτιά….

Τέλος, μόλις πρόσφατα καταφέραμε να αποκτήσουμε πρόσβαση εντός της υπηρεσίας, σε πηγή που για ευνόητους λόγους δε θα αναφέρουμε, για να μάθουμε ότι…οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουν σε τέτοια ταλαιπωρία, γιατί στην Αθήνα η διαδικασία είναι πιο αργή λόγω αυξημένης κίνησης…. Φυσικά που να βρεθούν υπάλληλοι για να γίνει η διαδικασία πιο γρήγορη…όταν τους χρησιμοποιούμε σε δημόσιες σχέσεις;;;

Η έρευνά μας ολοκληρώθηκε κάπως έτσι…και φυσικά όχι…δεν λύθηκαν όλες οι απορίες μας. Γύρω από την υπόθεση αυτή υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ποιός ενημερώνει και οργανώνει αυτούς τους ανθρώπους να υποστούν τέτοια ταλαιπωρία και να ταξιδέψουν 800 χιλιόμετρα μακριά; Ποιός έχει συμφέρον να κάνει κάτι τέτοιο; Γιατί η προϊσταμένη στην Αθήνα δεν έχει ιδέα; Γιατί δεν επιτρέπεται στην υπηρεσία να απαντάει σε ερωτήσεις πολιτών ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ; Ποίοι είναι αυτοί οι ανθρωπιστές που βάζουν σε τέτοια ταλαιπωρία τους ήδη ταλαιπωρημένους ανθρώπους; Θα ήταν ευχής έργον, να κοιτάξει ένας εισαγγελέας το θέμα και να δοθούν επίσημες απαντήσεις.

Newsroom Alexpoli.gr