Εργαστήρι υπόδυσης ρόλων: Ο κόσμος του φανταστικού, στο Εθνολογικό Μουσείο

Το ΕΜΘ σε συνεργασία με τον Γιώργο Χονδρόπουλο λειτουργούν για πρώτη χρονιά ένα εργαστήρι παιχνιδιών υπόδυσης ρόλων για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να μάθουν για τα διάφορα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων, τους κανόνες τους, τον τρόπο διεξαγωγής του παιχνιδιού ενώ θα έχουν και την δυνατότητα κατασκευής του δικού τους κόσμου στην σφαίρα της φαντασίας.

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο δίμηνους αυτοτελής κύκλους. Στον πρώτο κύκλο οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με το παιχνίδι Dungeons &Dragons.
Στο δεύτερο κύκλο οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε μια σειρά παιχνιδιών ή ακόμα και να παραμείνουν στο αρχικό παιχνίδι.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να καλλιεργήσουν την φαντασία τους μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και να κοινωνικοποιηθουν.

Έναρξη: 4 Μαρτίου 2018
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα 10 άτομα
Θα πραγματοποιηθούν 2 τμήματα
Κάθε Κυριακή: 15:00-18:00 & 19:00 – 22:00
Στο πολυχώρο του ΕΜΘ
Το κόστος των εργαστηρίων μηνιαίως είναι 25€, τιμή για φοιτητές 20€ μηνιαίως
Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Γιώργος Χονδρόπουλος
Εγγραφές & πληροφορίες στο 2551036663 & info@emthrace.org

Λίγα λόγια τα Παιχνίδια Υπόδυσης Ρόλων

Ένα ξεχωριστό κομμάτι στο τομέα της ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας. Μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα θα παρουσιαστούν τα διασημότερα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων, ο τρόπος διεξαγωγής των παιχνιδιών και πως μπορεί να διαμορφωθεί ο ρόλος του κάθε παίκτη.

Τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων, αποτελούν μια μορφή αφήγησης μέσω αλληλεπίδρασης και συνεργασίας. Όπως τα μυθιστορήματα ή τις ταινίες, τα παιχνίδια ρόλων, εμπλέκουν τη φαντασία μας αντίθετα με την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρόλο που υπάρχουν απλά στοιχεία παιχνιδιών ρόλων σε παραδοσιακά παιχνίδια για παιδιά, όπως π.χ. το “κλέφτες και αστυνόμοι”, τα παιχνίδια αυτά προσθέτουν πολυπλοκότητα και επιμονή σε αυτή τη βασική ιδέα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες σε ένα παιχνίδι ρόλων δημιουργούν συγκεκριμένους χαρακτήρες και μια εξελισσόμενη πλοκή. Βασική διαφορά μεταξύ των παιχνιδιών ρόλων και επιτραπέζιων είναι ότι σπάνια υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Προάγεται η συνεργασία και η κοινωνικότητα παρά ο ανταγωνισμός.

Στα παιχνίδια αυτά οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και μέσω συνεργασίας δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους, εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό της περσόνας που έχουν δημιουργήσει, πετυχαίνοντας ή αποτυγχάνοντας σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών. Στο πλαίσιο των κανόνων, οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα και οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση και την έκβαση της ιστορίας.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του φανταστικού, θα μάθουν για τους διασημότερους κόσμους και θα τους δοθεί η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε διαδραστικό παιχνίδι.