Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την έλλειψη προσωπικού υγείας στον Βόρειο Έβρο.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ερωτάται πως σκοπεύει να δώσει ουσιαστική λύση στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στον χώρο της υγείας στον Έβρο, καθώς και εάν εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και αξιοποίησης ΚΥΑ με την οποία κατέστη δυνατή η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού ή και άλλες πηγές εξεύρεσης προσωπικού.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: Έλλειψη προσωπικού υγείας στον Βόρειο Έβρο
Παρά τις επανειλημμένες μας ερωτήσεις, αναφορές και συζητήσεις και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας πως όλα βαίνουν καλώς, ο χώρος της υγείας πλήττεται βάναυσα στον Έβρο, και ειδικά στις βόρειες επαρχίες του. Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ειδικότερα, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και οι όποιες σπασμωδικές κινήσεις ενίσχυσής του πέφτουν στο κενό, πόσω δε μάλλον όταν αυτές περιλαμβάνουν την απορρύθμιση άλλων δομών υγείας της περιοχής.
Πρόσφατο περιστατικό στο ευρύτερο ζήτημα των ελλείψεων προσωπικού στον χώρο της υγείας, αποτελεί η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας προς το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, προς κάλυψη αναγκών του δευτέρου. Το Κ.Υ. Ορεστιάδας αποτελεί ένα από τα πλέον πολυάσχολα Κέντρα Υγείας στην χώρα, με έντονα προβλήματα προσωπικού και το ίδιο, τόσο στον αριθμό, όσο και στον τρόπο λειτουργίας (κυκλικά ωράρια, πολλαπλές διαφορετικές αρμοδιότητες κλπ.). Εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων και δρα ευεργετικά στην αποσυμφόρηση του Γ.Ν.Δ.. Η μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από το ίδιο στο Γ.Ν.Δ. το αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό, την ίδια ώρα που ελάχιστα βοηθάει στα σημαντικά προβλήματα του Γ.Ν.Δ..
Υπενθυμίζουμε πως έχουμε προτείνει την ενεργοποίηση της ΚΥΑ του ΦΕΚ 257, τεύχος Β της 16.2.2011, με την οποία κατέστη δυνατή η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου είναι «διπλό» Νοσοκομείο, αφού στους χώρους του βρίσκονται και οι δομές του 219 ΚΙΧΝΕ Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με την συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία και τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ιατρούς να είναι αγαστή και εποικοδομητική. Επιπροσθέτως, ιατρικοί και νοσηλευτικοί κύκλοι υποδεικνύουν και άλλες πηγές εξεύρεσης προσωπικού, μέσα από τις αναδιατάξεις και καταργήσεις δομών των τελευταίων ετών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
Πως σκοπεύετε να δώσετε ουσιαστική λύση στα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στον χώρο της υγείας στον Έβρο, ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση και να μην επιβαρύνουμε περιφερειακές δομές, όπως το Κ.Υ. Ορεστιάδας, χωρίς πρακτικά να στηρίζουμε αποτελεσματικά την κεντρική δομή υγείας του Βόρειου Έβρου, το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου;
Εξετάζετε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και αξιοποίησης της προαναφερθείσας ΚΥΑ με την οποία κατέστη δυνατή η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων με το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού;
Τι άλλες πηγές για την εξεύρεση προσωπικού υφίστανται, μέσα από τις ριζικές αλλαγές και τις καταργήσεις δομών των τελευταίων ετών;