Αίτημα της Α.Γκαρά για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω καιρικών φαινομένων στο νομό Έβρου

Επιστολή απέστειλε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, προς την Υφυπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων με το αίτημα για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών κ νομικών προσώπων που δημιουργήθηκαν λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στο νομό Έβρου τον Ιανουάριο του 2017.

Με αυτήν την πρωτοβουλία η κα. Γκαρά μεταφέρει το αίτημα όλων των παραγωγικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας στους αρμόδιους και αιτείται άμεσα μια ουσιαστική παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας, που περιήλθαν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση λόγω της κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η επιστολή

Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε πως παρά την ικανοποίηση του αιτήματός μας για παράταση των πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους κατοίκους του νομού Έβρου μετά τις έντονες χιονοπτώσεις και τον παγετό κατά τον μήνα Ιανουάριο του 2017 (ΠΟΛ:1015/2017 με ΦΕΚ Β’ 226/31-01-2017), οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής συνεχίζουν να βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και αρκετοί από αυτούς δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους ακόμη και μετά την πάροδο της παρατεταμένης ημερομηνίας καταβολής των οφειλών.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση είχε παραταθεί η είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο για την περιοχή του Έβρου για 15 μέρες, έως και την 15/02/2017. Ωστόσο, η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι επαγγελματίες της περιοχής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και η διατάραξη της ομαλής καθημερινότητας των φυσικών προσώπων λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας για αρκετές ημέρες, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία οφειλών προς το δημόσιο, παρά την παράταση των πληρωμών που δόθηκε προς διευκόλυνσή τους.

Έχοντας εις γνώση την απόφαση που έχει ληφθεί για άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας ( ΠΟΛ 1050/2017) αλλά και το γεγονός πως η σχετική ρύθμιση θα επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα ως προς την εισπραξιμότητα των οφειλών από το κράτος, χωρίς κάποιο περαιτέρω δημοσιονομικό κόστος, αιτούμαστε την ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αντιστοιχούν σε αυτά λόγω της καθυστέρησης πληρωμής, όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων που κατοικούν ή έχουν την κύρια εγκατάστασή τους στους Δήμους του νομού Έβρου, οι οποίοι με την Αρ. Πρωτ.: 39 /10-01-2017 (ΑΔΑ: ΨΓ8Ν7ΛΒ-ΓΜΡ) και την Αρ.Πρωτ.:111/25-01-2017 (ΑΔΑ:9ΜΨΛ7ΛΒ-1ΓΕ) αποφάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κηρύχτηκαν σε έκτακτη ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη  Σύλλογος Γονέων ΑΜΘ: Το bullying στα σχολεία δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες και ποινές

Αξίζει να σημειωθεί πως το αίτημα αυτό αποτελεί αίτημα των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν σε δυσμενή θέση λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά επιθυμούν ωστόσο με κάθε τρόπο να τακτοποιήσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν λόγω αυτών.
Συγκεκριμένα, οι φορείς έχουν αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομικών σχετικό υπόμνημα με το οποίο αιτούνται να ενταχθεί και ο νομός Έβρου στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τον μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, λόγω της απορύθμισης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Επειδή θεωρούμε πως το αίτημα αποτελεί μια δίκαιη διεκδίκηση για τους κατοίκους της περιοχής μας, επειδή μια σχετική απόφαση δε θα προκαλέσει κανένα δημοσιονομικό κόστος στο Δημόσιο, επειδή ανάλογες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για άλλες περιοχές με τις ίδιες ή και μικρότερες επιπτώσεις από την κακοκαιρία, παρακαλούμε όπως άμεσα εξετάσετε το αίτημά μας και όπως μας ενημερώσετε σχετικά για περαιτέρω δράσεις και ενέργειες.