Ετοιμάζουν Ομάδα Παραγωγών για αρωματικά στον Έβρο

Διπλασιασμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αρωματικά φυτά, οι οποίες θα φτάσουν τα 3.000 στρέμματα, από περίπου 1.500 στρέμματα σήμερα, προέβλεψε για τη σεζόν του 2018 στην περιοχή του Έβρου, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι του χρόνου τέτοια εποχή στο νομό θα υπάρχει σε λειτουργία και αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από ιδιώτες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσουν, σύμφωνα με το agronews.gr.

Μάλιστα ο Συνεταιρισμός παραγωγών Ροδόπης-Έβρου, προγραμματίζει να προχωρήσει και σε Ομάδα παραγωγών, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα Σχέδια Βελτίωσης και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είπε ο κ. Παπαδάκης, με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του 2ου Συνεδρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του agronews:
«Τα κυριότερα Αρωματικά Φυτά είναι κατά 90% Λεβάντα και Ρίγανη. Στον προγραμματισμό του ο Συνεταιρισμός έχει συμπεριλάβει και το Μελισσόχορτο και το Ελίχρυσο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κρίταμο (μια πρόταση που έκανε για τους καλλιεργητές ΑΦΦ της Θράκης, Δρ Ελένη Μαλούπα), αλλά και στη δέσμευση του ομότιμου καθηγητού στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μόσχο Πολυσίου, για συνεργασία των παραγωγών ΑΦΦ με Κτηνοτρόφους, για τη διάθεση των αιθέριων ελαίων, σε αντικατάσταση χημικών αντιβιοτικών, ώστε να αποκτήσει το κρέας προστιθέμενη αξία.
«Αυτό θα γίνει μετά από 1-2 χρόνια, όταν θα παράγουμε τα δικά μας αιθέρια έλαια και δεν θα βρισκόμαστε σε δοκιμαστικό επίπεδο όπως τώρα. Φυσικά θα ετοιμάσουμε το έδαφος με προπαρασκευαστικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των Κτηνοτρόφων και του κ. Πολυσίου», υποστήριξε ο κ. Παπαδάκης.
Πανελλήνιο Συνέδριο Αρωματικών – Φαρμακευτικών Φυτών
Στη διάρκεια του Συνεδρίου ειδικοί επιστήμονες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα της χώρας, θα «καταθέσουν» τις γνώσεις και την εμπειρία τους, σχετικά με την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, ενώ θα παρουσιαστούν δεδομένα της μηχανικής τεχνολογίας και της απόσταξης, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια στον τομέα αυτό.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
-Παραγωγή και αξιοποίηση Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών-Μια εικόνα του τι καλλιεργείται και σε πόση ποσότητα στην Ελλάδα και η θέση μας στην Ευρώπη σήμερα.
-Η αξιοποίηση και η ορθή χρήση των ελληνικών φυτών, ως φάρμακα, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής.
-Προκλήσεις και ευκαιρίες για την γυναίκα στο επιχειρησιακό περιβάλλον.
-Συμβολαιαική Γεωργία -χρηματοδοτικά εργαλεία -πλαίσιο χρηματοδότησης επενδυτικού σχεδίου

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Τουριστική, αναπτυξιακή, βιώσιμη και πάνω απ’ όλα βρώμικη!