Έτος-σταθμός το 2017 για τη Βουλγαρία: Αύξηση ΑΕΠ και μισθών

Το 2017 ήταν ένα καλό έτος για τη βουλγαρική οικονομία, η οποία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 4%. Στην ουσία η αύξηση είναι πάνω από 6%, εάν συμπεριληφθεί και η παραοικονομία.

Το επίτευγμα φαίνεται καλό στο φόντο των χρονών μετά την κρίση του 2008, και είναι τέτοιο, γιατί ακόμα και οι απλοί Βούλγαροι το αισθάνθηκαν – οι μισθοί αυξάνονται σταθερά κατά 10% ετησίως. Στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας έφτασαν σχεδόν το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Βούλγαροι άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα και αυτοκίνητα – πωλήσεις ρεκόρ σημειώθηκαν και στα αυτοκίνητα, και η αύξηση εδώ είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Σε γενικές γραμμές οι αναλύσεις δείχνουν ότι τα βασικότερα κίνητρα της οικονομικής ανάπτυξης στη Βουλγαρία ήταν οι εξαγωγές και η εγχώρια κατανάλωση.

Το ΑΕΠ για πρώτη φορά ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το κρατικό βουλγαρικό ραδιόφωνο. Για πρώτη φορά από 20 χρόνια, οι κοινωνιολογικές έρευνες δείχνουν ότι οι Βούλγαροι είναι αισιόδοξοι για την οικονομία. Το 55% αναμένει καλύτερη χρονιά, και μόνο το 9% – χειρότερη, ενώ το 36% θεωρεί ότι δε θα υπάρχουν αλλαγές. Η αισιοδοξία οφείλεται στην οικονομική αναζωογόνηση, στην πτώση της ανεργίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Μετά τις γλάστρες, πολίτες «υιοθετούν» και…σημαίες

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νόμισμα έχει και άλλη όψη. Πρόκειται για τη φτώχεια και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Ολόκληρες περιοχές της Βουλγαρίας ζουν μέσα στη φτώχεια, μιας και η πιο φτωχή και υπανάπτυκτη περιοχή της Ευρώπης βρίσκεται στη Βουλγαρία. Η χώρα κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη σε απειλή της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι Βούλγαροι στις μεγαλύτερες πόλεις και ιδιαίτερα στη Σόφια ζουν καλά, αλλά ο πληθυσμός στην επαρχεία και στις μικρές πόλεις ζει δύσκολα ακόμα και να έχει δουλειά, γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί.