Ευεργετική εξέλιξη για το περιβάλλον όλου του δήμου η αποκατάσταση των μεταλλείων στην Κίρκη

Ικανοποίηση σε τοπικούς φορείς και πολίτες έχει προκαλέσει η σημαντική εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου ΑΜΘ αναφορικά με τη διάθεση 5,5 εκ ευρώ για την αποκατάσταση του μεταλλείου στον οικισμό της Κίρκης, στο δήμο Αλεξανδρούπολης, 20 χρόνια μετά την αποχώρηση της τελευταίας εταιρείας που ασχολήθηκε με το χώρο.

Πρόκειται για μία πολύ παλιά και αμαρτωλή ιστορία, που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι μεταλλευτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το περιβάλλον αλλά και τους κατοίκους. Και αυτό γιατί στο πέρασμά τους οι εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή και τον ορυκτό της πλούτο άφησαν τις εγκαταστάσεις και το γύρω τοπίο χωρίς καμία αποκατάσταση, καθιστώντας την περιοχή διαρκή πηγή μόλυνσης λόγω των κυανιούχων διαλυμάτων που βρίσκονται στο χώμα και τα οποία μέσω των βροχών μεταφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα το ερειπωμένο εργοστάσιο, τα μεταλλευτικά υπολείμματα στα κτίρια και η σκόνη από τα τοξικά υλικά αποτελούν πηγή κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε θετικό βήμα τη χρηματοδότηση αποκατάστασης του βιομηχανικού μνημείου του μεταλλείου και την απορρύπανσή του, μαζί με τις λίμνες τελμάτων. “Η Κίρκη είναι μια πανέμορφη περιοχή και το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν τα τέλματα που αποτελούν πηγή ρύπανσης”. Η ρύπανση, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλούνταν, εξαιτίας των κυανιούχων τελμάτων που είχαν μείνει εκεί από την λειτουργία των μεταλλείων και δημιουργούσαν πρόβλημα τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους.

Διαβάστε ακόμη  Συγκρατημένοι οι εκδρομείς ενόψει του Πάσχα

Πριν από έξι χρόνια η τότε Νομαρχία Ροδόπης -Έβρου μετέφερε 9 παρατημένα βαρέλια κυανίου με μία γερμανική εταιρεία στην Γερμανία προκειμένου να ταφούν σε ειδικό χώρο. Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο και άλλοι βιομηχανικοί ρύποι, ξεραμένες λίμνες και χώροι εσωτερικά ρυπασμένοι. “Αυτά όλα θα απορρυπανθούν” δήλωσε ο Β. Λαμπάκης και υπενθύμισε ότι για την απορρύπανση υπήρχε μία προμελέτη από την παλιά Νομαρχία και νυν Αντινομαρχία της Περιφέρειας που θα ενεργοποιηθεί τώρα που υπάρχει χρηματοδότηση.
“Μπροστά στο εργοστάσιο του μεταλλείου υπάρχουν ακόμη οι λίμνες τελμάτων όπου οι εταιρείες έριχναν τα τοξικά απόβλητα τα οποία μέσω του ρέματος Ειρήνη περνούσαν από τους λαχανόκηπους της Μαΐστρου και μέσω των βροχών χύνονταν στην θάλασσα της Αλεξανδρούπολης. Στο ρέμα Ειρήνη υπάρχουν ακόμη τοξικά ιζήματα τα οποία απορροφούνται από το χώμα” αναφέρει ο Γ. Δεμερίδης, δασολόγος και μέλος της «Οικολογική Εταιρεία Έβρου» .

Όπως υπενθυμίζει ο Γ. Δεμερίδης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων δεν άργησαν να φανούν, καθώς όπως έγινε γνωστό αργότερα, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της εταιρείας μέσα στο εργοστάσιο επεξεργασίας δεν έζησαν περισσότερο από 60 χρόνια.
Το 2010 έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος του μεταλλείου Κίρκης πρέπει να σφραγιστεί και η πολιτεία οφείλει να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την εξυγίανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, καθώς το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η μεγάλη επικινδυνότητα του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου για τη δημόσια υγεία.