Εβρίτισσα “υψώνει τη φωνή της” στην Υπουργό Παιδείας

“Μπροστά” βγαίνει εκπαιδευτικός από τον Έβρο αντιδρώντας στη μη διδασκαλία της ιστορίας στους μαθητές της Γ Λυκείου.

Αναλυτικότερα, η κα. Δεληγιάννη – Τσιουλπά, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, με την οποία διαμαρτύρεται για τη μη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας γενικής παιδείας στους μαθητές της Γ Λυκείου σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.
 
Η κ. Δεληγιάννη-Τσιουλπά, μέσα από την εν λόγω επιστολή, ζητά από την υπουργό να επιφέρει τη διδασκαλία του μαθήματος υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι περισσότερο από βέβαιο πως η ζωή μας δεν θα έχει κανένα νόημα, αν χάσει τις ιστορικές της ρίζες».
 
Αναλυτικά η επιστολή:
 
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ της Παιδείας
κυρία Νίκη Κεραμέως,
 
Σήμερα, στο σχολείο, μου ανακοινώθηκε ,όπως σε όλους τους φιλολόγους ότι η Γ’Λυκείου δεν θα διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, το οποίο αφήρεσε ο προκάτοχός σας κύριος Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του εκμοντερνισμού της Παιδείας να εικάσω και με το σκεπτικό ότι δεν χρειάζονται οι 17άρηδες στους οποίους επετράπη η ψήφος, να γνωρίζουν πώς έφτασαν, πώς φτάσαμε ως εδώ, ιστορικά.
 
Η απουσία της ιστορίας,σε μια ηλικία που μπορεί να την κατανοήσει πλήρως, σημαίνει εκφυλισμό και χειραγώγηση από υποσυστήματα του πολιτειακού συμπλέγματος εν γένει, που αγνοούν τα παιδιά,όχι όμως εμείς.
 
Αλήθεια, ποιος είναι ο σκοπός της φοίτησης στην Γ’Λυκείου για έναν μαθητή, η προετοιμασία του για το Πανεπιστήμιο, η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εισόδου του στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή η παροχή γενικών, πλην όμως ουσιαστικών, γνώσεων τις οποίες πραγματικά έχει ανάγκη!
 
Κυρία Υπουργέ, η ιστορία μας, είναι η παράδοσή μας και οι αγώνες του παρελθόντος για αναγνώριση νέων δικαιωμάτων, γεννήθηκαν για να κατακτηθούν πεδία ελευθερίας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, που αντιμάχεται την ελευθερία των λαών.
 
Όταν το σχέδιο των ισχυρών προβλέπει την εξουθένωση των λαών, των εθνικών κρατών και ο έλεγχος περνάει μέσα από την αποδυνάμωση των εθνικών πολιτισμών, πώς η ιστορία καταργείται; Πώς ό,τι αναπτύχθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια με υποστηρικτή την ιστορία, έρχεται να αφανιστεί με την άγνοια και τη λήθη!
 
Επειδή η εθνική μας οντότητα, η ζωή και η αξιοπρέπεια όλων μας, εξαρτώνται από τη γνώση που μας προσδίδει πρωτίστως η ιστορία ,θερμά σας παρακαλώ να μεριμνήσετε άμεσα για την αποκατάσταση του ζητήματος,διορθώνοντας το τραγικό λάθος που αυτή τη στιγμή υφίσταται.
 
Χωρίς ιστορία υποβιβάζονται τα πάντα, κάθε αγώνας για τα δίκαιά μας.
Είναι περισσότερο από βέβαιο πως η ζωή μας δεν θα έχει κανένα νόημα, αν χάσει τις ιστορικές της ρίζες.
 
Η Παιδεία που αποψιλώνεται, απαιτεί αντιμετώπιση από ανθρώπους που έχουν στοχασμό και όραμα μπροστά στον κίνδυνο του επεκτατισμού που διαφαίνεται».
  Με εκτίμηση
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά,
φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός

Διαβάστε ακόμη  Κελέτσης: Διασυρμός της χώρας το  ’15… Κουβέντα για την έκθεση - κόλαφο από το State Department