Έβρος: Αδίστακτοι διακινητές μεταναστών ανεβάζουν την ‘ταρίφα’ στα ύψη

Συνεχίζουν απτόητα την δράση τους τα αδίστακτα και ιδιαίτερα δραστήρια στον Έβρο κυκλώματα διακινητών παράνομων μεταναστών. Μάλιστα, όσο εντατικοποιούνται τα μπλόκα της αστυνομίας, τόσο αυξάνεται και το χρηματικό ποσό που απαιτούν από τους ανθρώπους που μεταφέρουν, τις περισσότερες φορές υπό άθλιες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες, κάτι που τραγικά επιβεβαιώθηκε με το πρόσφατο δυστύχημα στα Λουτρά.

Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, από τον Έβρο έως και Καβάλα και Δράμα, τους τελευταίους δέκα μήνες, έχουν συλληφθεί και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη 240 διακινητές, οι περισσότεροι αλλοδαποί. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα κατασχέθηκαν 125 οχήματα από διακινητές, σε μπλόκα της συνοριοφυλακής επί της Εθνικής και επαρχιακής οδού από τον Έβρο έως και την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια από τις ίδιες περιοχές έχουν κατασχεθεί στο σύνολο 792 οχήματα λαθροδιακινητών, ενώ ακινητοποιήθηκαν είτε γιατί έγιναν συλλήψεις με παράνομους μετανάστες είτε γιατί εντοπίστηκαν να κινούνται προς… φόρτωση μεταναστών 1159 οχήματα.

4.000 ευρώ η «ταρίφα»…

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από την Ορεστιάδα έως και την Καβάλα, δραστηριοποιούνται σε εμφανή και μη, σημεία, συνοριακά μπλόκα της Αστυνομίας με σκοπό την καταπολέμηση της λαθροδιακίνησης. Όπως αναφέρει το newsbreak, η εντατικοποίηση των μπλόκων έχει προκαλέσει αύξηση της «ταρίφας» για τους παράνομους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη και από εκεί να συνεχίσουν είτε στην Αθήνα είτε μέσω κυκλωμάτων σε χώρες της Ευρώπης. Οι μετανάστες πληρώνουν ακόμη και 4000 ευρώ για το πέρασμα τους από Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι προτιμούν το πέρασμα από τον Έβρο, αφού έτσι δεν εγκλωβίζονται στα νησιά και τις δομές που υπάρχουν εκεί.

Διαβάστε ακόμη  Μέτρο 5.2: Το 99% των πληγέντων στον Έβρο αποκλείεται από την αποκατάσταση των στάβλων

Μάλιστα τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί το φαινόμενο το Λιμενικό να εντοπίζει παράνομους μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο βασικός λόγος είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν χαμηλά στον Έβρο, προσπερνώντας πολλά συνοριακά μπλόκα, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολη η μετάβασή τους στο εσωτερικό της χώρα μας. Αρκετοί δημιουργούν ειδικές κρύπτες σε οχήματα προκειμένου να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός των παράνομων μεταναστών, χρησιμοποιώντας ακόμη και… φορτηγά.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία για τα άτυχα ανήλικα τα οποία εγκαταλείπουν οι γονείς τους σε τρίτους. Το 2018 εισήλθαν και φιλοξενούνται στη χώρα μας 2639 ασυνόδευτα παιδιά. Το τελευταίο τετράμηνο εισήλθαν κυρίως από τη νησιωτική χώρα 893 παιδιά ασυνόδευτα. Συνηθίζεται τα ανήλικα άτομα να μεταφέρονται είτε από άντρες ή γυναίκες προκειμένου να έχουν καλύτερη φιλοξενία στην Ελλάδα. Όταν όμως αποδεικνύεται από τις Ελληνικές Αρχές και τη Frontex και πως δεν είναι οι γονείς τους, εκείνα μεταφέρονται σε άλλες δομές.