Έβρος: Άρχισε το κρύο και μαζί του…η γρίπη. Πληροφορίες και συμβουλές

Τσουχτερό είναι το κρύο στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες και ήδη αρκετοί κάτοικοι έχουν συμπτώματα κρυώματος ή γρίπης! Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης μας δίνει πληροφορίες και συμβουλές για την εποχική γρίπη.

Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες (τέλη Νοεμβρίου  – αρχές Απριλίου). Η κοινή γρίπη αρχίζει συνήθως με πονόλαιμο, ο οποίος υποχωρεί μετά από λίγες μέρες, πριν ακολουθήσει συνάχι, φτερνίσματα, μπούκωμα και μετά βήχας. Ο πυρετός είναι σπάνιος στους ενήλικες, και αν εμφανιστεί δεν ξεπερνά τους 38,5oC.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει θανάτους

[bs-quote quote=” Ο εμβολιασμός προλαμβάνει ετησίως 2-3 εκατομμύρια θανάτους” style=”style-13″ align=”left” color=”#ff3a3a” author_name=”Γεννάδιος Διαμαντόπουλος” author_job=”Δ/ντης ΚΥ Σαμοθράκης” author_avatar=”http://alexpoli.gr/wp-content/uploads/2018/11/Screenshot-2018-11-30-at-15.23.01.png”][/bs-quote]

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός αποτελεί μία από τις αποτελεσματικές και πιο επωφελείς παρεμβάσεις, αφού προλαμβάνει ετησίως 2-3 εκατομμύρια θανάτους ασθενών κάθε ηλικίας που νοσούν από λοιμώξεις οι οποίες θα μπορούσαν να προληφθούν με τον εμβολιασμό» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το alexpoli.gr ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, δρ. Γεννάδιος Διαμαντόπουλος.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Προ των πυλών επικίνδυνα φαινόμενα – Κίνδυνος για πλημμύρες

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν αναφερόμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. «Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη» συνεχίζει, συμπληρώνοντας ότι στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μια δόση εμβολίου κάθε χρόνο.

Συμπτώματα και φροντίδα

Στους ενήλικες, επείγουσα ιατρική φροντίδα πρέπει να χορηγηθεί όταν παρατηρηθεί έντονος πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη, σύγχυση ή επίμονος εμετός. Στα παιδιά, τα επικίνδυνα συμπτώματα είναι δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα στο δέρμα, ελαττωμένη πρόσληψη υγρών, υπερβολική εξάντληση, πυρετός με εξάνθημα ή υπνηλία.

Πέρα από τον εμβολιασμό, το ισχυρότερο μέτρο πρόληψης για την εποχική γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών.